Mi Nagy-Britannia egyik legfontosabb exportcikke? Ott van a messze földön híres skót viszki, a londoni rendőrök sisakja, a telefonfülke, az emeletes buszok és még egy csomó minden, ami legalább hűtőmágnes formájában hazavihető. A legfontosabb talán maga az angol nyelv, és a mai posztunk is ehhez kapcsolódik, hisz nem lennénk meglepve, ha a magyar utónévkönyvben is benne lenne a Harry. Nem a herceg, hanem a Potter. (És amúgy lehet így hívni magyar gyereket, csak nem y-nal, hanem i-vel, hogy Harri - a szerk.)

Volt ugye egy könyvsorozat, elsöprő sikerrel. Mindenki azt olvasta, számtalan nyelvre lefordították, és a világon nagyon-nagyon sok gyereknek lett közeli ismerőse Harry Potter, Hermione, Ron, Hagrid, Dumbledore. Azután lett belőle film is, meg popkult ikon, ésatöbbi.

A filmet persze le is kellett forgatni valahol. Sok felvétel készült stúdióban, de van egy kisváros Angliában, ahol sok-sok jelenet játszódott. Igen, persze, hogy Roxfortra, a Varázsló- és boszorkányképző iskolára gondolunk. Ami a valóságban a nevében is gyanúsan hasonlító Oxford Egyetem. És ezt az ide látogató turisták is tudják. Kit érdekel, hogy 1096-ban (igen, közel ezer éve) itt már folyt oktatás!? A célirányosan érkező Harry Potter-rajongókat nem ez vonzza. Persze az ódon kollégiumokat a legtöbb látogató bejárja, de mégis, a film jeleneteinek otthont adó helyek előtt áll mindig a legnagyobb sor.

Ahogy azt a képeken mi is sorra vesszük:

  • Divinity Hall, Doleian könyvtár - a filmben kórházat alakított. 
  • New College kolostor - az udvaron álló fánál konfrontálódik Harry Malfoyjal. (Az igazán felkészült turisták még jelmezt is hoznak.)
  • Christ Church College lépcsői - ezen át érkezik Harry Roxfortba, és persze a tér elég látványos volt számos más jelenethez is.
  • A hatalmas épület étkezőjében ugyan nem készült jelenet a filmhez, mégis jól látszik, hogy innen merítettek ötletet az alkotók a stúdióban felállított nagyteremhez.
  • Végül a Christ Church College kolostor - Hermione itt mutatja meg Harry-nek apukája kviddics-trófeáját.