A kortárs képzőművészet gyakran a mennyiséggel tud drámai hatást elérni, pontosan ehhez a húzáshoz folyamodott most a fenti borítóképen látható Ottmar Hörl: fogta és levitt 700 darab, egyenként 1-1 méter magas, mosolygó Beethoven-szobrot a Münsterplatzra Bonnban. A végeredmény annyira látványos, hogy az alábbi képet önhatalmúlag azonnal megtettem a nap képének.

Na de miért a helyszín? Azért, mert itt született Beethoven 1770-ben, ennek lesz jövőre a 250. évfordulója. Van is ezen a téren a zeneszerző emlékére egy fix és jó régi szobor (a borítóképen a háttérben látható), aminek elkészítéséhez annak idején hozzájárult Liszt Ferenc is. És miért a mosolygás? Az új szobrok azért örülnek, mert az installáció ezzel utal Beethoven egyik legismertebb szerzeményére, az Örömódára.

Hogy miért éppen 700, arra viszont egyik forrásból se tudunk rájönni, se a képhez a képügynökség által mellékelt információk nem tartalmazzák ezt, se az OpenPR német, se a The Strad angol nyelvű cikkéből nem derül ki, mit szimbolizál ez a szám. A szobrokat meg is lehet venni mindenesetre, erre szolgál többek között az Unser Ludwig nevű honlap.