Nézzünk szembe a tényekkel: II. Erzsébet angol királynő megállíthatatlan, ugyanakkor 93 éves. A People arról ír, rendes éves elfoglaltságainak menetrendjét felülírják a koronavírus miatti intézkedések. Bár néhány kisebb találkozón (négyszemközti egyeztetések nagykövetekkel, egy új repülőgép-anyahajó parancsnokával, Hereford püspökével és Boris Johnsonnal) a korábbi tervek szerint vesz részt, a hét második felében ilyen elfoglaltságai véget érnek. 

Történetesen ilyentájt szokott elutazni az otthonának tekintett Windsorba, hogy a húsvéti időszakot ott töltse. Most tovább marad, májusnál hamarabb valószínűleg vissza sem jön. Nagyszabású tavaszi kerti partijait elhalasztották, a meghívottak a jövő évi rendezvényekre hivatalosak.

Őt aligha, a királyi család más tagjait pedig kevesebbet fogjuk látni mostanában: a lehető legtöbb olyan eseményt lemondják, ahol sok ember jelenlétére lehetne számítani. Egyelőre nem tudni, hogy az éves Trooping the Colour felvonulást - amely a hivatalos születésnapi bulija - megtartják-e, ez június 13-án lenne. (Ne zavarja meg önöket, hogfy áprilisban van a születésnapja: akkor általában nem jó az idő, ami nem kedvez egy több ezer fős felvonulásnak, így mindig nyáron tartják.) Egy héttel utána jönne a Royal Ascot, amely ugyancsak a lórajongó királynő nagy eseménye, ez is bizonytalan.

Szóval a királynőt jól elzárják otthon, a nyilvánosság elől, családtagjaival azonban találkozni fog húsvétkor, amikor Windsorban vendégül látja őket.