Az angol királyi család hivatalos Facebook-oldala közzétett egy receptet, amely a hagyományos karácsonyi puding elkészítését írja le, illetve mutatja be. November 22-én volt ugyanis a Stir-up Sunday, amely az anglikán egyház jeles napja, az adventi időszak előtti utolsó vasárnap, és ilyenkor szokás előkészíteni a karácsonyi pudingot. A videót a biztonság kedvéért az Instagramjukra is elhelyezték, nehogy valaki pont azért maradjon le róla, mert nem facebookozik eleget.

A puding annyira fontos eleme a karácsonyi hagyományoknak, hogy 2019-ben a lehetőségekhez képest látványos sajtóeseményt szerveztek, amikor II. Erzsébet, Károly herceg, Vilmos herceg és György herceg együtt állítottak össze egy bőséges adagot, jótékonysági céllal (veterán katonák összejövetelén, díszes fogásként került az asztalra).

A pontos recept előtt pedig hadd jöjjön egy pletyka, kezeljék a helyén: mindenféle névtelen forrásokra hivatkozva többször megírta az amerikai bulvársajtó, hogy Harry hercegnek és feleségének, Meghannek nagyon rosszul esett, hogy például ezen a pudingolós rojál bulin ennyire csak a trónvárományosok voltak érdekesek, és aki rossz lapokat kapott az öröklési sorrendben, az mintha nem is létezett volna. Erre a palota nem is reagált, de amikor most képeket kerestem ehhez az íráshoz, feltűnt, hogy a szokásos ügynökségi forrásaink archívuma egyetlen fotót sem tartalmaz az eseményről, mintha visszahívták volna a képeket. Az egész eseményről csak a régi posztokba bekerült képek maradtak, és persze azok, amelyek a királyi család közösségimédiás posztjába kerültek.

Illetve az alábbi, történetesen a trónteremben készült felvétel, amellyel január elején köszöntötte az uralkodó az új évtizedet. Hmm.

És most jöjjön a recept! Hogy miért készítik el ilyen korán, fogalmam sincs, de biztosan könnyebb így, mintha még ezzel is karácsonykor kellene foglalkozni, és biztosan jól összeérnek egy hónap alatt az ízek. Próbáltam utánajárni, de csak olyanokat tudtam meg, hogy a család minden tagjának kell kevernie egyet rajta, és nem példa nélküli pénzérmét rejteni bele, hogy aki megtalálja, annak egy évig jó szerencséje legyen. Illetve olyat, hogy örülhetünk, hogy ma már csak faggyú formájában van benne hús, mert régen nem így volt. Persze ebben a szokásban is van pogány örökség, történetesen a kelta Dagda istennő fűszeres zabkásájával lehet összekötni a pudingot – aki magyarul szeretne olvasni róla, itt induljon el.

Karácsonyi puding

Hozzávalók (két egykilós példányhoz):

250g mazsola

250g ribizli

185g aranymazsola

150g vegyes citrushéj

250g faggyú

250g zsemlemorzsa

90g liszt

12g vegyes fűszer

2 egész tojás

180g nádcukor

275 ml sör

40ml sötét rum

40ml brandy

Faggyú helyett lehet növényi alapú zsiradékkal dolgozni, az alkohol pedig kiváltható narancslével és lehűtött teával.

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy jó nagy tálban alaposan összekeverjük. A tojásokat a többi folyadékkal ráöntjük, és azokkal is összekeverjük. Zsiradékkal kikenjük a pudingformákat, és jól belenyomkodjuk a tésztát. Méretre vágott zsírpapírral letakarjuk, majd a muszlindarabbal vagy fóliával lefedett formákat egy mély lábasba tesszük. A lábast a forma magasságának kétharmadáig feltöltjük vízzel, majd az egészet ismét fóliával borítjuk. Hat órán keresztül főzzük, szükség szerint utántöltve a vizet. Ha lehűltek, becsomagolva, hűvös, száraz és sötét helyen tartjuk karácsonyig.

Karácsony napján 3-4 óra alatt, vízfürdőben felmelegítjük. A formában lekerekített hegyű kés vagy spatula segítségével „vágjuk körbe”, szervírozótányérra borítjuk, és körítjük vagy flambírozzuk, brandys szósszal és tejszínnel tálaljuk.

A borítóképen Katalin hercegné lepődik meg valamin tavaly decemberben, amint karácsonyfákat válogat gyerekekkel.