GettyImages-1128440457

Bristolban a sztiptízklubok betiltását tervezik, és nem a covid miatt

2021.03.15. 13:35

Azt írja a Bristol Post című oldal, hogy az angliai nagyváros önkormányzata 7 igen, 6 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadott egy tervet a sztriptízklubok betiltására. A tervet most véleményezésre kiküldik, és ezután lehet belőle jogerős jogszabály, ami ha valóban átmegy, akkor a csaknem félmilliós város lesz a legnagyobb település Angliában és Walesben, ahol ez a típusú szórakoztatás nem megengedett.

Nyilván most a covid miatt egyébként is zárva tartanak ezek a vendéglátóipari egységek, de a helyi képviselő-testület úgy látja, hogy a legjobb lesz, ha nem is nyitnak ki soha többet. A javaslat úgy van megfogalmazva, hogy a városban legfeljebb nulla olyan vendéglátóipari egység működhessen, ahol szexuális szórakoztatást is kínálnak, azaz a meglévő helyeknek visszavonnák a működési engedélyét, és újakat nem lehetne többé kiadni. A jelenleg érvényes szabályok szerint legfeljebb két ilyen egység üzemelhet a városközpontban, valamint további egy az Old Market/West Street utcáknál.

A döntésnek nem a covidhoz van köze, hanem ahhoz, hogy Nagy-Britanniában egy Sarah Everard nevű nő eltűnése kapcsán előtérbe került a nők elleni erőszak kérdése. Az önkormányzat képviselői úgy találják, hogy a sztriptízzel és öltánccal szórakoztató klubok a melegágyai a nők elleni támadásoknak, és a nők védelmében propagálják, hogy ezek a helyek zárjanak be.

Az ellenzők felhívják a figyelmet azonban többek között arra, hogy az érem másik oldala, hogy ezek a klubok több száz nőnek nyújtanak legális munkalehetőséget, őket a nők védelme nevében az állásuktól fosztaná meg az új szabályozás. (A fenti borítókép 2019-ben készült egy sztriptíztáncosnőről, de nem Bristolban, hanem Vancouverben. Csak illusztrációnak szántam, hátha valakinek hirtelen nem jut eszébe, hogy hogyan is néz ki a sztriptíz, amiről szó van.)