A 95 éves II. Erzsébet királynő a leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó, és egyben a legrégebb óta trónon lévő nő a világon. Ám sajnos ő sem élhet örökké és szeretett férje, Fülöp edinburgh-i herceg áprilisi halála nyomán most először hozták nyilvánosságra azt a titkos és részletes dokumentumot, amely az uralkodó halálának esetére készült. 

Bár a hírek szerint Erzsébet jól van és kitűnő egészségnek örvend, a Daily Star a Politico nyomán most egy igen hosszú cikket közölt arról, mi lesz akkor, ha a 95 éves uralkodónő örök álomra hunyja le a szemét. 

A lap szerint Erzsébet királynő állami temetése egymásba fonódó műveletek sorozata lesz. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a halála esetén bevetendő forgatókönyvet Operation London Bridge-nek, azaz London Bridge-hadműveletnek nevezték el, ám az most derült ki, hogy ezt a tervezetet a koronavírus okozta kihívások miatt nemrégiben több ponton módosították. Ebben szerepel az is, hogy Erzsébetet a halála után tíz nappal fogják örök nyugalomra helyezni. A temetést a televízióban is közvetítik majd. 

Tucatnyi telefonhívás

A lista legfontosabb pontja, hogy kit és hogyan kell értesíteni Erzsébet halálával kapcsolatban. A telefonfonalak égni fognak: mindössze néhány perccel azt követően, hogy az orvosok megerősítik, hogy a királynő meghalt, egy biztonságos telefonvonalon keresztül előbb a mindenkori brit miniszterelnököt értesítik, majd a legmagasabb rangú minisztereket is, akiktől diszkréciót kérnek. Hogy mi hangzik el a telefonhívások során, már jó előre megírták. A közvéleményt a királyi család tájékoztatja.

közösségi média

A zászlókat félárbocra helyezik, a Honvédelmi Minisztérium országszerte gondoskodik arról, hogy katonai tiszteletadást tartsanak, lövésekkel emlékeznek majd a királynőre. A királyi család és a kormány hivatalos weboldalai feketére váltanak a gyász miatt. Minden képviselőnek és kormányzati alkalmazottnak kiküldenek egy előre megírt e-mailt, melyben tudatják velük a szomorú hírt. 

az új uralkodó

A Daily Star szerint szinte biztos, hogy II. Erzsébet királynőt az elsőszülött fia, Károly walesi herceg követi a trónon, ám erről hivatalosan a Szent Jakab Palotában ülésező tanács tagjai döntenek. Az uralkodónő halálát követő napon a televízióban és a rádióban is bejelentik, ki lesz a következő uralkodó. A miniszterelnök audiencián vesz részt az új királlyal, Károllyal, aki először este hat órakor szól népéhez uralkodóként.

Az új uralkodó trónra lépéséhez külön tervet dolgoztak ki: a forgatókönyv a Spring Tide-hadművelet kódnevet kapta.

Londoni káosz 

A temetés előtti három napban a királynőt a Westminster-apátságban ravatalozzák fel, hogy a nép leróhassa a tiszteletét. Már most nagy aggodalom övezi ezt az időszakot: órási tömegre és közlekedési káoszra számítanak, a Londonba utazók száma komoly problémákat okozhat.

A biztonsági intézkedésekről a belügyminisztérium gondoskodik, a fokozott terrorfenyegetettség miatt fokozott felkészültségben lesz a kormány nemzetbiztonsági titkársága és a hírszerző szolgálatok is.

A temetés

Az állami temetés napját nemzeti gyásznappá nyilvánítják, ami gyakorlatilag munkaszüneti nap lesz, de ezt nem nevezik meg így. A temetést a Westminsteri Apátságban tartják, délben a teljes országban teljes csendet tartanak. Londonban és Windsorban különböző felvonulások lesznek. A búcsúztató szertartás a windsori kastély Szent György-kápolnájában lesz. II. Erzsébet királynőt a VI. György király emlékkápolnájában helyezik örök nyugalomra. 

(Daily Star, Infostart)