Restaurálni kezdték a temérdek misztikum övezte, angliai Stonehenge-t hétfőn. A munkálatok célja, hogy megőrizzék a különös építményt a jövő generációi számára.

Égető szükség volt már a turistalátványosság helyre pofozására, ugyanis a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárás, az '50-es években végzett csapnivaló javítási munkálatok, illetve az idő vasfoga is nyomott hagyott a 4500 éve álló építményen. A Roadster.hu cikke szerint különösen a kör ikonikus formáját alakító nehéz, vízszintesen elhelyezett kövek szorulnak restaurálásra. Mint azt a lap említi: az utóbbi hatvan évben először fogtak ilyen nagyszabású felújítási projektbe a Stonehenge-nél.

A munkálatok során nagy gondot fordítanak az 1900-ban leesett és összetört, 122-es számú kődarabra, légáteresztő mészhabarcsra cserélik az építmény megerősítésére 1958-ban használt, azóta rongálódott betont, de a mélyebb repedéseket és lyukakat is kijavítják. A kövek lézerszkennelése ugyanis rávilágított, hogy a nagy forróságok és hidegek, valamint a szakadó eső hatására nagyon mély vájatok keletkeztek a wiltshire-i West Woodsból származó, úgynevezett sarsen köveken, amelyekből eredetileg 80 darab állt a mostani 52 helyett.

Úgy tűnik, mintha a kövek örökké állnának, de mint szinte minden, ezek is sérülékenyek. Ez a létfontosságú munka megvédi a Stonehenge-nek azokat a vonásait, amelyek annyira jellegzetessé teszik

– mondta a The Guardian című lapnak Heather Sebire, az English Heritage műemlékvédelmi szervezet stonehenge-i vezető kurátora.

A konzerválást az English Heritage által megbízott Strachey Conservation szakemberei végzik, akik már felállították az állványzatokat. A munkálatok legfeljebb pár hétig tartanak, azokat az odalátogató turisták is szemmel kísérhetik.