Bár Harry herceg egy új élet reményében tavaly márciusban az Egyesült Államokba költözött, úgy tűnik, a britek egy része még mindig tárt karokkal várja haza őt. A jelek szerint bíznak is abban, hogy ha – ne adj Isten – rosszabbra fordulna nagymamája, II. Erzsébet királynő állapota, akkor újra elvallálna olyan feladatokat, amelyek a monarchiához kapcsolódnak.

Azt leszámítva, hogy Meghan Markle pert nyert a Mail on Sunday című brit lap ellen, és hogy Károly walesi herceg elaludt a történelmi jelentőségű barbadosi ceremónián, az utóbbi időben szinte minden II. Erzsébet királynő gyengélkedése körül forgott. Sokakban súlyos aggodalmat ébresztett az, hogy a 95 éves uralkodónő október végén kórházba került, és több, soron következő hivatalos programot is lemondott. A hírek szerint mostanra javuló félben van, így a családi hagyományt folytatva szerettei körében ünnepelheti a karácsonyt Sandringham-ben, a brit királyi család rajongóiban azonban az is felmerült, mi lesz akkor, ha Erzsébet királynő idén nem tudja majd elmondani szokásos karácsonyi beszédét az egészségi állapota miatt.

Ennek apropójából az Opinium Research nevű cég egy kutatást is készített. Felmérésükben – melyben elsősorban a karácsonyi tévézési szokásokat vizsgálták – a brit felnőtt lakosságot kérdezték meg arról, szerintük kinek kellene december 25-én beszédet tartania a briteknek, ha a királynő túl beteg lenne ahhoz, hogy ezt megtegye.

A november 2. és 5. között végzett kutatás eredménye újfent rámutatott arra, hogy Harry herceg leginkább a 18-24 éves korosztály körében örvend népszerűségnek. A megkérdezett fiatal felnőttek többsége úgy véli, probléma esetén Harry hercegnek kellene elvállalnia a beszédet. Az 55 év felettiek csupán 3 százaléka szavazott rá.

A válaszadók több mint negyede inkább Károly walesi hercegtől szeretné hallani az ünnepi közvetítést. A megkérdezettek 15 százaléka szerint ugyanakkor Erzsébet királynőt senki nem helyettesítheti, hiszen a televíziós beszédet – melyet a felmérés szerint idén is izgatottan várnak a britek – 1957 óta minden évben ő mondja. Ünnepi rádiüzenetet először 1952-ben rögzített, írja az Express című brit lap.