Tavaly a koronavírus-járvány miatt lefújták Európa legszebb karácsonyi vásárainak jó részét, köztük egy magyar helyszín programjait. Idén a maximális biztonsági előírások betartása mellett mindegyiket megtartják.

1. salzburg

A bécsi Rathausplatz varázslatos karácsonyi vására után Ausztria talán második legszebb ünnepi eseménye a festői szépségű Salzburg kirakodóvására.

Az óvárosban található Dom- és Residenzplatz körüli karácsonyi vásár minden évben több ezer turistát vonz az ország északnyugati régiójába, ám tavaly a pandémia miatt sajnos sok máshoz hasonlóan elmaradt.

A salzburgi karácsonyi vásár szervezői október elején induló karácsonyi vásárt szerettek volna. Átfogó biztonsági koncepciót dolgoztak ki - például egyirányú forgalommal -, amely minta lehetne Ausztriában. A város néhány nappal ezelőtt a piac megtartását is támogatta, de most össze kell rántania a nadrágszíjat

– fogalmazott akkor Harald Preuner, a város polgármestere.

Idén azonban jó hír,  hogy november 18-án megnyitotta kapuit a 47. salzburgi Christkindlmarkt, amely egészen január 1-jéig nyitva tart, természetesen a szigorú járványügyi intézkedések betartása mellett.

A hangulatról 5 ezer LED lámpa gondoskodik, a vásár fénypontja pedig egy 80 éves Seeham-fenyő a Residenzplatzon.

Aki a tereken fogyasztani illetve vásárolni szeretne, vagy legalább 15 percet eltölteni egy-egy standnál, nekik kötelező az oltási igazolás felmutatása.

2. Budapest

Hazánk fővárosának két legszebb és legismertebb karácsonyi vására a Bazilika előtt, illetve a Vörösmarty téren található ünnepi felhozatal.

A tavalyi évben a turisták hiánya is közrejátszott abban, hogy utóbbi helyszínen végül nem tartották meg, ugyanis már jó pár éve inkább a külföldiek számára szervezett látványosságként beszéltek róla a portékák nyugati ára miatt. 

Ez azonban csak részben igaz, a szervezők ugyanis szigorúan megválogatják azokat a kézműves csecsebecséket és gasztronómiai különlegességeket kínáló árusokat, akik standot foglalhatnak a téren.

Idén közel ötvenen kaptak lehetőséget, hogy árujukat a Váci utcáról nyíló helyszínen értékesítsék, jelentkezésüket szakmai zsűri bírálta el. Egyedi és különleges kínálatuk pedig egyedi árakkal rendelkezik. Nem mellesleg a Vörösmarty téri vásár minden évben vetekszik a bécsi Rathausplatzon található, világhírű karácsonyi vásárral mind küllemében, mind pedig kínálatában.

Ugyanakkor idén lényeges újítás, hogy speciális családi menüket és 1500 forintos egytálételeket is kínálnak a gasztronómiai standoknál, valamint sok izgalmas meglepetés rendezvénnyel készülnek.

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár december 31-ig látogatható, kizárólag védettségi igazolvánnyal. Fizetés a vendéglátó egységeknél kizárólag kártyával lehetséges.