Sajátja után talán az első példa, ami az ember eszébe jut, II. Erzsébet királynő és Diana hercegné esete. Ez a lista Anglia uralkodóját ugyan nem tartalmazza, ám az alább felsorolt hölgyek talán még nála is kirívóbbak.

Anyósviccekből temérdek született már a történelem folyamán, és bár egyesek nagyon is jól kijönnek az anyósukkal, a viccek térnyerésére feltehetőleg volt, ami okot adott. Például a történelem azon női, akik uralkodói székükből úgy vélték, jobban tudják, kire van szüksége szeretett fiuknak, avagy lányuknak. De ne is szaporítsuk tovább a szót, íme a lista!

1. Bona Sforza milánói hercegnő, lengyel királyné

Huszonnégy évesen, 1518-ban ment hozzá a nála 27 évvel idősebb I. Zsigmond lengyel királyhoz. Egyetlen fia született, a későbbi II. Zsigmond Ágost. A trónörökös összesen kétszer nősült, ám édesanyja egyik menyét sem kedvelte. Mindkét nőt fiatalon, rejtélyes módon ragadta el a halál.

Bár Bona Sforza aktívan részt vett a Lengyel Királyság politikai és pénzügyi életében, befolyása ellenére sem tudta megakadályozni fia Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnővel kötött házasságát.

A királyné egy pillanatig sem titkolta menye iránt érzett ellenszenvét, aki két évvel az esküvő után, 1545-ben rejtélyes körülmények között életét vesztette. Egyes híresztelések szerint anyósa mérgezte meg.

Zsigmond ezután szeretőjét, a litván hercegi családból származó Radziwiłł Barbarát vette nőül, titokban. Sforza őt sem kedvelte, ezúttal pedig a királyi udvarban is egyetértésre talált.

Barbarát öt hónappal azt követően, hogy férje trónöröklésekor királynévá koronázták, egy rejtélyes betegség döntötte le a lábáról, amibe belehalt. Norman Davies történész szerint őt is az anyakirályné mérgezhette meg, erre azonban nincs konkrét bizonyíték.

2. Medici Katalin francia királyné

Az egyik legtekintélyesebb itáliai családból származó Medici Katalin II. Henrik francia királlyal lépett frigyre az 1500-as években. Három fiuk, II. Ferenc, IX. Károly és III. Henrik, valamint egy lányuk született, Valois Margit.

Bár a királyné gyűlölte a Navarrai Királyság királynőjét, és fiának protestáns hitét, abban a reményben, hogy a vallásháborúk közepette megerősítheti családja hatalmát, Medici Katalin arra kényszerítette lányát, hogy hozzámenjen a trónörököshöz, Henrikhez.

Hogy mielőbb megkoronázzák Margitot és leendő férjét, Katalin méreggel bevont parfümös kesztyűket küldött Johannának. És bár a királynő nem sokkal azután elhunyt, hogy a francia királyi udvarba érkezett, a boncolás bebizonyította, hogy halálát nem idegenkezűség okozta.

Ellenben Medici Katalin hagyta jóvá a fiatalok esküvői ünnepségének idején a Párizsba békülési szándékkal érkező francia protestánsok lemészárlását, amit a királyné újdonsült veje csak a szerencsének köszönhetően úszott meg.

Medici Katalinnak egyik menyével, Stuart Máriával is terhelt volt a viszonya. Őt II. Ferenc halála után arra kényszerítette, hogy adja vissza a koronaékszereket, és azonnal térjen vissza Skóciába.

3. Zsófia Friderika osztrák főhercegné

Mi magyarok talán őt ismerjük a legjobban: Ferenc József osztrák császár és magyar király édesanyja, Sissi hercegnő anyósa már a kezdetektől ágált fia kapcsolata ellen.

Eredetileg húga egyik lányát, Ilona bajor hercegnőt szánta Ferenc hitveséül, ám a fiatal császár helyette annak húgába Erzsébetbe szeretett bele.

Erzsébet csupán 16 éves volt, amikor 1854 áprilisában hozzáment az akkor 24 esztendős Ferenc Józsefhez. Amint belépett a bécsi udvarba, máris összetűzésbe keveredett anyósával, aki „bajor libának” és „buta fiatal anyának” nevezte. Zsófia ott próbált keresztbe tenni a párnak, ahol csak lehetett. Egyik legmegátalkodottabb húzása az volt, hogy nem engedte, hogy Sissi maga nevelje gyermekeit. Mi több, mikor 10 hónappal Erzsébet és Ferenc esküvője után megszületett első gyermekük, a főhercegné saját magáról nevezte el a kislányt, aki kétéves korában, tífuszban elhunyt.

Sissinek ezt követően még három gyermeke, egy újabb lánya, egy fia, végül ismét lánya született. Amikor a trónörökös, Rudolf kisgyerek volt, Erzsébet ultimátumot adott a férjének. Ennek hatására átvehette kisfia nevelését, valamint legkisebb gyermeküket, Mária Valériát már a kezdetektől maga nevelhette.

Mindennek ellenére a rendkívül feszült anyós-meny viszony nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Sissi és Ferenc József házassága tönkrement, és a magyar királyné legtöbb idejét hazánkban, egyedül töltötte egészen haláláig.

Az osztrák császári házaspár megismerkedését és életét számtalan irodalmi és színpadi mű, rajzfilm és tévéfilm feldolgozta az évek során. Legutóbb a kecskeméti Katona József Színházban vitték színpadra Sissi királyné történetét, amely Elisabeth címen jelenleg is műsoron van.

(mult-kor.hu)