A hazai állatkertek közül az első, Európa 126 vezető állatkertje közül pedig a tizenötödik helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján, az úgynevezett Sheridan-listán.

A rangsort többek között az intézmények által kínált látogatói élmények, szolgáltatások, valamint az ott folyó szakmai munka minősége alapján állították össze.

A listára összesen négy magyar állatkert került fel, közülük a budapesti intézmény foglalta el a legelőkelőbb helyet. A 126 európai állatkert közül a Fővárosi Állat- és Növénykert 207 ponttal a tizenötödik helyen végzett.

Hazai versenytársain kívül olyan nagyhírű látogatóközpontokat előzött meg, mint a Koppenhágai Állatkert, a Berlini Állatpark, az amszterdami Artis Zoo, a hamburgi Hagenbeck Állatpark, a Londoni Állatkert, az Antwerpeni Állatkert, a Barcelonai Állatkert, a tenerifei Loro Parque, valamint Párizs mindkét állatkertje.

A rangsor szellemi atyja a brit Anthony Sheridan, aki rendszeresen bejárta Európa legjelentősebb állatkertjeit, és kidolgozta az értékelési rendszert.

Az első listát a módszertan részletes leírásával és egyéb állatkerti tapasztalataival együtt 2011-ben adta ki What Zoos Can Do című könyvében. Azóta rendszeresen frissíti, aktualizálja annak tartalmát. 

A legfrissebb, Zooscape 2020 – Sheridan’s Handbook of Zoos in Europe 2015-2030 című ranglista a múlt év végén megjelent könyv részeként látott napvilágot.