Sokáig úgy hitték, az egyiptomi piramisok az emberiség első épített emlékei, ám úgy tűnik, azokat több mint ezer évvel előzte meg egy Máltán található sírtemplom.

Az úgynevezett szénizotópos kormeghatározási technikát 1949-ben dolgozták ki a Chicagói Egyetemen. Ennek köszönhetően nagyjából 60 ezer évre visszamenően meghatározható a széntartalmú anyagok kora. 

A tudósok nemrégiben ezt a technológiát használták a máltai Ħal-Saflieni-i hipogeum korának meghatározására is, aminek során kiderült:

a földalatti sírtemplom nagyjából ezer évvel a piramisok előtt épült.

A sírtemplomot még 1902-ben fedezték fel, mikor egy ciszterna kiépítése közben a munkások véletlenül áttörték a templom tetejét. Ezt követően a területen ásatás kezdődött, ám annak vezetője a feltárások indulása után négy évvel elhunyt, tudását pedig magával vitte a sírba. Feljegyzéseit sosem találták meg.

Az újabb ásatások során a mükénéi kultúrára jellemző motívumokat, alakzatokat, stílusjegyeket találtak.

Mint kiderült, a mészkőbe vájt labirintusos szerkezetű templomban nagyjából 7 ezer, az újkőkori civilizációban élt embert temettek el, akik időszámításunk előtt 2500 után magyarázat nélkül el is tűntek a környékről.

A Ħal-Saflieni-i hipogeumhoz ma egy megújult, korszerűsített látogatóközpont tartozik, ahol óránként mindössze 10 embert fogadnak. Egy tervezett látogatás esetén érdemes hetekkel vagy hónapokkal előre időpontot foglalni.

(Földjáró)