Noha a nyárra még egy darabig várnunk kell, nem árt, ha időben elkezdjük tervezni a következő nyári kiruccanás költségvetését. Görögország, Olaszország és Horvátország idén is népszerű úticélok, azok számára azonban, akik olcsóbb európai országokat keresnek, adunk egy kis ízelítőt a 3 legpénztárcabarátabb helyszínről.

Bulgária

Bulgária sokszor kerül az olcsó európai országok listájának élére, aminek megvan az oka. Ez azért is lehet, mert a Fekete-tenger partján fekvő ország a turisták számára nagyrészt még mindig felfedezetlen. Persze vannak olyan utazni vágyók, akik kifejezetten az olcsó nyaralás miatt választják ezt a helyet.

A szállás, a repülőjegyek és a szórakozási lehetőségek nagy része nyáron is töredékébe kerül annak, mint amit Nyugat-Európában ugyanezért ki kell fizetni; szezonon kívül tizedannyiért lehet például síelni és enni, mint nyugaton. A kastélyok, falvak és túraútvonak ingyenesen vagy nagyon olcsón látogathatóak. Bár legtöbben Szófiát, azaz a fővárost látogatják, a kisebb városok, mint például Plovdiv is, sokkal olcsóbban felfedezhetőek. 

Románia

Minden bizonnyal nem Románia ugrik be elsőre, ha valaki európai utazást szervez, pedig ár-érték arány tekintetében remek úticélnak számít, és látnivalókban is bővelkedik. Ha a Kárpátok hegyei felé indulnánk túrázni, nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk; ahogy akkor sem, ha a vidéket szeretnénk felfedezni. Ha egynapos túrát foglalunk, a Brassóba való látogatás is pénztárcabarát lehet. Bár a vonatok nem a legkorszerűbbek, biztonságosak és olcsók.

Bukarest legszebb építményei közül néhányat ráadásul ingyenesen, vagy nagyon olcsón lehet látogatni – köztük a 15. századi óvárost, a Forradalom teret és a román diadalívet. Kisebb városokat kerékpárral is fel lehet fedezni melegebb időben, de csatlakozni a városközpontból induló, ingyenes gyalogtúrák is lehet csatlakozni. Romániában olcsó a vendéglátás, az ételek pedig kiadósak és különlegesek.

Lengyelország

A Planet Ware utazási oldal szerint Lengyelországba utazni az egyik leggazdaságosabb megoldás, jóllehet a nagyobb városok, mondjuk Krakkó és Varsó a főszezonban elég drágák. Azt írják, hogy a lengyelországi utazáshoz március és április a legideálisabb hónap. Az árak ekkor még alacsonyak, és a télen bezárt kastélyok és várak gyakran kedvezményes áron várják a látogatókat.

Szezonon kívüli időszakban az auschwitz-birkenaui tábor, a wieliczkai sóbánya és a Schindler-gyár sem annyira zsúfolt; ezek a leghíresebb úticélok, de az ország számos más látnivalója vagy nagyon olcsón vagy ingyenesen látogatható és a múzeumok gyakran kínálnak heti egy ingyenes napot: a varsói Királyi Kastély szerdánként, a Chopin Múzeum vasárnaponként látogatható ingyenesen. Noha vonattal utazni Lengyelországban nem a legolcsóbb, a távolsági busz nem kerül sokba, és szinte bárhová el lehet vele jutni. Az utasok ráadásul a legtöbb járaton ingyen internetezhetnek.

(femcafé.hu)