Ausztriában hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon, melyet az osztrák fagylaltkészítők minden évben egy nagy bejelentéssel karöltve nyitnak meg. Hírül adják, melyik fagyit választották az év ízének. A  hagyományoknak megfelelően megválasztották 2022 európai fagyiját is.

A becslések szerint évente fejenként nyolc liter fagylaltot fogyasztanak az emberek Ausztriában, legyen az kézműves termék vagy boltban vásárolt finomság. Ez 64 gombócot tesz ki. Még mindig az eper, a vanília, a csokoládé, a mogyoró, a mangó, a pisztácia, a sztracsatella, a citrom és az amaréna meggy a legnépszerűbb ízek

via GIPHY

Míg tavaly a Mozart lett az év fagyija (nugát, marcipán és pisztácia), 2020-ban a mák, 2019-ben pedig a virágos kreációkat – levendula, rózsa, bodza – preferálták. Idén a csoki-banán lett az év fagyija Ausztriában.

A 2022 legjobb európai fagyija címet a „Dolce Sinfonia“ nyerte el, amely csokoládé és mogyoró kombinációja.

A kreációt március 24-én, a kézműves fagylalt napján fogják ünnepelni.

via GIPHY

A csoki-banánról szóló Fagyihetet idén május 1. és 8. között tartják Ausztriában, a Gyerek Fagyihét pedig június 27-én, a nyári szünet első napján kezdődik. Utóbbi esetében azok az ízek kerülnek középpontba, amelyeket a gyerekek leginkább szeretnek, például a tarkabarka egyszarvú, a vanília, a hupikék törpfagyi vagy a Frizzzi, írja az nlc.hu.