A Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő település nemcsak a gazdag matyó népművészeti kincsekről híres, hanem a Zsóry Fürdő gyógyvizéről és standfürdőjéről, ami az ország minden pontjáról vonzza a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Matyó húsvét és kerékpártúrák

Évente több százezren élvezik a különleges, kénes hatású gyógyvíz jótékony hatását, de a város sokszínű programkínálattal - kulturális események, rendezvények, fesztiválok, gasztronómiai élvezetek, sport – is készül a turistáknak, egész évben.

Az egyik legnépszerűbb kulturális program a Matyó húsvét, amit idén áprilisban tartunk, de a nyár folyamán lesz Zsóry Fesztivál is, valamint az augusztusi Matyóföldi Folklórfesztivál is méltán népszerű. A város másik nagy előnye, hogy sok más fürdőhely is 20-30 perces –közelségben van, ha autóval vagyunk. Így Eger, Egerszalók, Bogács vagy épp a Tisza-tó is gyorsan megközelíthető, de ha valaki biciklire pattana azt is megteheti, kiváló a kerékpártúrákat lehet szervezni a szomszédos településekre

– mesélte a teleülésről Dávid-Egri Andrea, a Balneo Hotel értékesítési igazgatója.

Nádfedeles kisházikók

Mezőkövesd az elmúlt években komoly fejlesztéseken ment át. Az ide érkezőknek érdemes felkeresni a Városi Galériát, ami előtt Mátyás király mellszobra áll, vagy a nem sokkal messzebb található Szent László templom freskói is egyházművészeti ritkaságnak számítanak.

Mezőkövesden járva nem szabad kihagyni a Hadas városrész kézműves alkotóházait sem, ahogy a Matyó Múzeum is tárlata is örök emléket ígér a városba érkezőknek. A matyó hímzés és népviselet 2002 óta Hungarikum

– tette hozzá Dávid-Egri Andrea.

Fürdési lehetőség

A városról sokaknak a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő jut elsőként eszébe. Kiváló gyógyhatásfokának köszönhetően az első három hazai gyógyfürdő között említik. Ennek a 60 °C fokos víznek Magyarország összes gyógyvizei közül a legmagasabb a kéntartalma. A város legújabb fejlesztése a gyógy-és egészségpark, ahol kicsik és nagyok is jól szórakozhatnak.