Megérkezett az új magyar gin, rögtön két nemzetközi díjjal, még azelőtt, hogy egyáltalán megkóstolhattuk volna bármelyik bárban. 

A legújabb magyar gin aranyérmet nyert a The Spirits Business versenyen, bronzot pedig az IWSC Spirit 2022 mezőnyben. Neve egyrészt Kálmán Imre korszakalkotó operett legendájára, a Tatárjárásra (Gay Hussar— Vidám Huszár) utal, másrészt a mű által inspirált, régi londoni étterem előtt is tiszteleg, mely Gay Hussar néven fogadta vendégeit a Soho városrészben. Natúr gin, sipping gin — némi magyarázatra szorul ez a két kifejezés.

A Gay Hussar ginsingle shot technológiával készül, vagyis a lepárlás után kizárólag vizet adnak hozzá.

És ittjön képbe a sipping gin lényege: mivel a párlatot kizárólag vízzel és csak egyszer hígítják,kevésbé koncentrált az íz, kevésbé fog “harapni”. Ezért a megszokott ginekkel ellentétben úgy kortyolgathatjuk, mint a whiskey-t vagy a konyakot. 

Az alap szesz gabona és Rátkáról (Tokaji térség) származó hárslevelű szőlőből készült szesz keveréke, ami texturálja az italt, meglesz a mélysége is, anélkül, hogy önmagában nehezen kortyolható lenne.

Összesen 8 komponens felhasználásával éri el azt a friss, aromás, gyümölcsös illatát és pimasz ízét, ami miatt a kortárs kisüzemi ginek között ennyire jól helyt tud állni: angelika gyökér, boróka, babér, citromhéj, homoktövis, koriander, mandulaés orris gyökér kerül bele.