Vulkánok, izzó hamuár, jégkorszaki fürdő, trópusi strandok és óriásfenyők – ezek mind itt vannak körülöttünk és egy hangulatos geotúrán bárki felfedezheti az ország különleges természeti szépségeit. 

Hasadékból hasadékba és hógolyózás májusban

Az egyik legnépszerűbb túra útvonal a Hasadékból hasadékba nevet viseli, amit a Novohrad-Nógrád Geopark területén lehet bejárni. Ez a világon az első határokon átívelő geopark.

A Nógrád-Gömöri térség legszebb ismert és rejtett nevezetességeit járjuk be 7-8 órás túránk során. Az egykori zajos bányászat öröksége mára csodálatos természeti látványosággá szelídült. A múlt század első felében működő bazalt- és szénbányászat átalakította a környezetet, és különleges földtani érétékek kerültek a felszínre. Van egy olyan hasadék, ahol különleges mikroklíma van. Itt mindig meglepem a túrázókat, ha május-június elején megyünk még akkor is tudunk „firngolyót” dobálni, ami egy kásás hómaradvány. De nem is árulom el, hogy miként lehetséges ez, aki tudni szeretné az okát, annak el kell jönnie egy túrára.

– mondja nevetve Prakfalvi Péter, túravezető, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa.

Salgó váráért már Petőfi Sándor is rajongott

A hely egy másik különlegessége, hogy még az iránytű is megszédül. A szénkitermelés miatt megcsúszott hegyben különleges konzekvencia barlangok képződöttek, melyeknek közelében a kőzetek mágneses tulajdonága még az iránytűt is megforgatja. A bazaltbányászat lenyűgöző lávafolyás szerkezeteket tett láthatóvá.

Itt lehet csak igazán megérteni, hogyan alakulnak ki az országban számos más helyeken látható bazaltorgonák. A bányászatnak mára híre-hamva. A 628 m magas Szilvás-kőn gyönyörű óriás bükkfás talpaserdő hirdeti a természet győzelmét mindenek felett. Szilvás-kőről leereszkedve rövid autózás után meghódítjuk a legendákkal teli Salgó várat, ahol még Petőfi is járt. A várból páratlan kilátás nyílik Somoskő várára és a „palóc Olimposzra”, a Karancsra.

– tette hozzá a túravezető, aki azt is elárulta, hogy a túrája során a gasztronómia is megjelenik, mivel mindig egy olyan ételt kóstolhatnak meg a kirándulók, ami a terület specialitása, ebben az esetben a juhtúrós sztrapacska.