Európai pékségkörképet tett közzé a május 17-ei Sütés Világnapja alkalmából a brit Evening Standard nevű bulvárlap. A tízes rangsorban egy budapesti cég is feltűnik.

Nemzetközi péksüteményekkel, ír vadkovásszal készülő kenyerekkel vonzza a vásárlókat az egyedi koncepcióra épülő Arán Bakery, amely két pékséget is üzemeltet a magyar fővárosban. A vállalat többek között olyan nívós üzletek mellett szerepel, mint az egyik párizsi 'boulangerie', egy athéni briósárus és egy 1837 óta üzemelő nápolyi sütiző.

A hazai büszkeségünk első üzletét 2019 nyarán nyitotta egy házaspár. Bár a pandémia már egy év után nem várt kihívás elé állította őket, igazán kreatívan sikerült átvészelniük a bezárást, olyannyira, hogy 2021-ben még egy üzletet nyitottak, immár a budai oldalon.

A nemzetközi toplistán való szereplését elsősorban széles nemzetközi választékának, egyedi kreációinak és páratlan kenyereinek köszönheti.

via GIPHY

Kinga és Attila Aránjában a cruffin (a croissant és a muffin szerelemgyereke), a banánkenyér, a duplacsokis párna, sós és édes croissant-ok, flódni, baszk sajttorta és a Guiness sörrel készülő sütemény ugyanúgy helyet kap, mint a teljeskiőrlésű kovászos kenyér, a fougasse (francia lepénykenyér), vagy a valódi briós – írja a Földjáró.

Az arán gael nyelven kenyeret jelent, éppen ezért választották ezt az ír hagyományok által ihletett kézműves pékség nevének. Budapest zsidó városrészében egy 10 évig Írországban dolgozó pár, Kinga és Attila nyitotta meg a helyet, ahol cruffinok, puha, foszlós fahéjas tekercsek, pénteki barhesz (magyarul kalács) várja a vásárlókat. Nem kifejezetten magyar péksüteményekre specializálódott hely, de érdemes korán érkezni, nehogy elfogyjon a kedvenc!

– írta a brit napilap.

És íme a toplista további szereplői:

  • Anges de Sucre, London
  • Du pan et des Idees, Párizs
  • Zimtschneckenfabrik, München
  • Mysak, Prága
  • Brio, Athén
  • Gleba, Lisszabon
  • Babu’s, Zürich
  • Antica Pasticceria Carraturo, Nápoly
  • La Rose de Damas, Brüsszel