A környező erdő lombkoronáinak színeivel együtt változik a Tenne-tó színe. Az olaszországi Trentino-megyében található 20 méter mély tó kihagyhatatlan élményt nyújt, ha egy nyári napon arra tévedünk.

Mindössze 15 percnyi autóútra található a Riva del Garda nevű településtől a csendes kis állóvíz, eredeti nevén Lago di Tenno. A 2 és fél négyzetkilométer felületű tó 1100 körül egy földcsuszamlás következtében alakult ki, amikor elzáródott a patak folyása és feldúsult a víztömeg.

A formája majdnem tökéletes kör, nyári türkiz színe miatt gyakran „Lago Azzurrónak”, azaz Kék tónak hívják.

Ugyanakkor amint megváltozik a tavat körülölelő hegyek smaragdszín erdőinek színe, úgy reagál rá maga a tó is. Palackzöldtől egészen türkiz árnyalatúvá válik, haragosabb időjárás esetén pedig jócskán besötétedik – írja a Földjáró.

A tó különlegessége a közepén fekvő, magas fákkal tarkított kis sziget, amely kiváló lehetőséget nyújt az elvonulni kívánó gerlepároknak. A Lago di Tenno egyébként is egy kevésbé frekventált hely, gyönyörűen változó színei mellett pedig ez Olaszország legtisztább vízű tava.

Ha itt járunk, érdemes a természetjárás és mártózás mellett felkeresni a tó névadó települését, Tenno középkori városkáját is. Az 1200-as években alakult helység szűk, macskaköves utcái kifejezetten hangulatosak, idén augusztus 4 és 12 között pedig romantikus arca mellett azt is megtapasztalhatják az arra utazók, hogy micsoda forgatag alakul ki a városka éves fesztiváljának idején, a Rustico Medioevo nevű középkori ünnepségen.