Vajon, ha Magyarország államformája továbbra is királyság lenne, akkor ki ülne a trónon? 

Hogyha valaki azt a kérdést veti fel, hogy jelenleg ki lehetne a király Magyarországon, akkor egészen biztos és pontos választ lehet adni. 

Az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt több mint száz éve koronázták meg. Fia, Habsburg Ottó egészen 1961-ig nem mondott le trónöröklési jogáról. Végül kénytelen volt feladni apja örökségét, ugyanis ez volt a feltétele annak, hogy ismét beléphessen szülőhazájába, Ausztriába.

Habsburg Ottónak két fia született: Károly és György. Mindketten politikai pályára léptek, de közülük Károly az idősebb, ezáltal ő a Habsburg–Lotaringiai-ház feje a családi szabályok szerint. Miután 2011-ben Ottó elhunyt, helyét Károly vette át a dinasztia élén. 

A fentiek értelmében, ha Magyarország államformája ismét királyság lenne, akkor ma (V.) Habsburg Károly lenne a trónörökös. 

A 61 éves Károly főherceg aktív politikus. 1987-ben megalapította a Páneurópa-Ausztria szervezetet, melynek jelenleg is az elnöke. 1996 és 1999 között az Osztrák Néppárt színeiben tagja volt az Európai Parlamentnek is. 

Még 2022-ben is vannak olyan vélemények hazánkban, amelyek szerint a legitim államforma napjainkban is a királyság lenne. Megállapításukat általában arra a tényre alapozzák, hogy IV. Károly – aki mindmáig az utolsó magyar király volt – nem önként mondott le trónigényéről.

A történelem órákon mindmáig tananyag IV. Károly trónfosztása. A király helyett Horthy Miklós kormányzóként irányította az országot. Kétszer is megpróbálkozott a visszatéréssel, ám kudarcot vallott. A jogos trónörököst a budaörsi csatában legyőzték, majd megfosztották trónjától és száműzték Madeira szigetére.

Habsburg Ottó 1961-ben ugyan végleg lemondott családja trónigényéről, de a legitimisták álláspontja szerint csak fenyegetéssel sikerült erre rábírni, így továbbra is Ottó leszármazottjai a valódi trónörökösök. 

Autóversenyző a Habsburg-ház legifjabb tagja

Habsburg Ferdinánd Zvonimir az utolsó magyar király, IV. Károly dédunokája. Jelenleg ő a Habsburg-ház fejének örököse, amennyiben édesapja, Károly elhunyna. Az ifjú Ferdinándot azonban sokkalta jobban érdekli a sport. Sikeres autóversenyzőként is ismert. A legendás Le Mans-i 24 órás autóversenyen 2021-ben győztesként ért célba.

(Borítókép: Habsburg Károly és fia, Habsburg Ferdinánd. Fotó: Luc Castel/Getty Images)