II. Erzsébet királynő halála miatt az egész világ gyászba borult: rokoni a Balmorali kastélyba, a brit királyi család rajongói a Buckingham-palota elé gyűltek, virágokkal, sírva vettek búcsút. Őfelségéről hazánk hírességei is megemlékeztek, a közösségi platformokat elárasztották a szívbemarkoló bejegyzések, képek.

Egy megindító bejegyzést Szinetár Dóra is közzétett a Facebook-oldalán. A színésznő azt fejtegette, vajon miért lehetett az egész világon ekkora kultusza a csütörtökön elhunyt uralkodónőnek.

„Nehezen magyarázható, hogy miért éreztük mi is ismerősnek. Ebből a távolságból is fontosnak, szerethetőnek? Talán mert a gyermekmeséinkből ismert királylányok létezését ő igazolta? Hogy lehet ilyen? Még a mi fura maszkulin világunkban is?

Erzsébet királyNŐ volt. Nem királyNÉ. És mégis nő volt. Se nem szép, se nem csúnya, de a képein legtöbbször vonzó, Nő. Anya. Feleség. Társ. És Uralkodó. Mert van ilyen. Lehetett ilyen. Lehet egy Nő fontos anélkül, hogy a »világ legszexibb nője legyen«, vagy anélkül, hogy férfivá váljon.

Erzsébet lehetett volna a szomszéd néni, vagy az utóbbi években bármelyikünk nagymamája. Emberközelivé tette a világ legrangosabb uralkodóházát. Hihetővé. Szerethetővé. Hogy »ő ebbe beleszületett«? Igen. A helyzetbe. De az, hogy még ebből a távoli országból is olyan sokunkat megérintett a halála, csak rajta múlott. Az miatta van. Mert valahogy szerethető volt. »Közülünk való« volt. Mosolygós volt. És mégis királynő volt. Valahogy »mindenki királynője«. Remélem csodás, mosolygós útja lesz tovább is! A Jóisten vigyázzon rá!”

– írta búcsúzóul Szinetár.

(Borítókép: Szinetár Dóra. Fotó: TV2/Bielik István)