Összeszedtük a brit gyászidőszak főbb rendelkezéseit.

II. Erzsébet halála miatt Angliában egy hosszabb gyászidőszak vette kezdetét. A briteknek ő sokkal többet jelentett, mint az országuk uralkodója, számukra a királynő képe egy eszme volt. 1953. júniusában koronázták meg, ezáltal ő lett a leghosszabb ideig regnáló uralkodó Angliában, sok brit állampolgár csak olyan időszakot ismer, amely során II. Erzsébet volt a trónon

Az új rendeletek száma igen hosszú. Számos szimbolikus intézkedést vezettek be a tiszteletére, de a változás a britek mindennapjait is érinti, a protokollt követniük kell, írja a Business Insider.

Meghalt a királynő, éljen a király!

A legfontosabb történés, hogy II. Erzsébet királynő halálával elsőszülött fia, Károly walesi herceg – akit most már III. Károlynak neveznek – lett a király. 

Az újdonsült uralkodónak meg kellett tennie az eset utáni első nyilvános nyilatkozatát, melyben a további rendeleteitől is szót ejtett. II. Erzsébet halála miatt a brit himnuszon is változtatnak:  a „God save the Queen” (Isten óvja a királynőt) sor most már úgy fog szólni, hogy: God save the King (Isten óvja a királyt).

Az öröklési sorrend is megváltozott: Vilmos cambridge-i herceg került az első helyre. Vilmost az elsőszülött fia, György herceg követi; két kisebb gyermeke, Sarolta a harmadik, a kis Lajos pedig a negyedik lett a trónöröklési rendben. Vilmos öccse, az Egyesült Államokba költöző Harry sussexi herceg az ötödik helyet foglalja el.

Vilmos herceg felesége, Katalin cambridge-i hercegné megkapja Diana egykori címét: ő lesz a walesi hercegné.

III. Károly király felesége, Kamilla cornwalli hercegné nem lesz királynő: a queen consort titulust kapja meg, amely egyfajta tanácsadó, aki házastársként is segíti és támogatja az uralkodót. Ugyanezt címet kapta a néhai királynő férje, a tavaly elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg is.  

A királynő utolsó útja 

II. Erzsébet koporsóját előkészítik, hogy a nép lerohassa előtte tiszteletét. A hercegek virrasztanak is, amely során királynő holttesténél unokái egy rövid időre leváltják az őrséget. A halálát követő második napon II. Erzsébet koporsóját visszaviszik a Buckingham-palotába.

A temetés előtti három napban a Westminster-apátságban ravatalozzák fel II. Erzsébetet, itt róhatja majd le mindenki a tiszteletét. Emiatt várhatóan óriási lesz a tömeg Londonban.

A halál utáni tizedik napon Westminster-apátságban lesz az állami temetés. A királynőt a Szent György-kápolnájában búcsúztatják, majd VI. György király emlékkápolnájába helyezik örök nyugalomra.

Tiszteletbeli rendeletek

Az Egyesült Királyságban legalább 12 napig most nemcsak a tőzsde, de a bankok is bezárnak bizonytalan időre, ez pedig fontban is milliárdos veszteséget okoz majd. Mind a temetés napja, mind pedig az azt követő koronázásé munkaszüneti nap lesz az országban, írja a 24.hu.

A pénznyomda azonnal az új bankokat kezdi el nyomtatni, amelyeken már nem II. Erzsébet királynő, hanem III. Károly portréja van. A régit nem vonják azonnal ki a forgalomból, de pár éven belül eltűnnek majd a piacról. Ugyanez a helyzet bélyegekkel és az útlevelekkel is. A katonaság és a rendőrség hivatalos egyenruháját lecserélik.

Média

A királynő halálakor protokoll írja elő, hogy azonnal meg kell szakítani minden adást és közzé tenni a történteket. Nagy-Britannia első számú hírcsatornája, a BBC a gyász időszakra lecseréli tradicionális piros logóját feketére. A riporterek mind fekete ruhában szerepelnek és a csatorna nem adhat le komédiákat, de a II. Erzsébetről szóló dokumentumfilmek adásba kerülhetnek.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő. Fotó: Getty Images)