Példátlan kéréssel fordult a Buckingham-palota a II. Erzsébet királynő temetésére érkező külföldi vezetőkhöz.

Elsőre azt gondolnánk, hogy az ország környezetvédelmi irányelvei miatt fogalmazták meg a szertartást szervezők a kérésüket, miszerint a néhai királynő búcsúztatására érkező nemzetközi vezetők hanyagolják magángépeiket és ha lehet, kereskedelmi járatokkal érkezzenek az Egyesült Királyságba. Mint kiderült, óhajuk oka rém egyszerű:

egyszerűen nincs elég hely a londoni Heathrow repülőtéren ennyi magángép fogadására és tárolására.

Akik ennek ellenére is ragaszkodnak a privát repülőúthoz, azoknak egy London környéki, kevésbé forgalmas repülőteret kell választaniuk a leszálláshoz és valamilyen szárazföldi transzferrel bejutniuk a városba. Továbbá a szeptember 19-ei, Westminster Apátságban tartandó temetésre sem érkezhetnek saját autókkal a meghívott államfők „a szigorú biztonsági és közúti korlátozások miatt”. Helyette

buszokkal szállítják majd őket oda egy nyugat-londoni helyszínről.

Az vezetők a temetés után egy részvétnyilvánító könyvet írhatnak alá a Lancaster House-ban, és legfeljebb háromperces beszédet mondhatnak II. Erzsébet királynő tiszteletére. A gyászszertartás után gyalog kísérik át őket az apátság területén lévő Dean’s Yardba, ahol James Cleverly külügyminiszter ad fogadást, majd autóbusszal térnek vissza Nyugat-Londonba, ahol ismét beszállhatnak az autóikba – írja a Roadster. A hírportál emlékeztet, hogy a várakozások szerint annyira zsúfolt lesz az apátság, hogy limitálni kellett a ceremónián részt vevők számát, így minden országból csak az államfőket és házastársaikat, illetve partnereiket hívták meg. Azok, akik nem tudnak részt venni az eseményen, küldhetnek maguk helyett hivatalos képviselőt, például a kormányfőt vagy egy magas rangú minisztert. III. Károly király a gyászszertartást megelőző este a Buckingham-palotában ad fogadást a tengerentúli vezetőknek.

Mint arról korábban a Velvet is beszámolt, II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának pedig 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában múlt csütörtökön. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 éves Károly a brit uralkodó, akit szeptember 10-én szombaton hivatalosan is beiktattak tisztségébe. A koronázási ceremóniára várhatóan a gyászidőszak leteltét követően kerül sor.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő. Fotó: Getty Images)