Népszerűtlen, ugyanakkor bizonyos szempontból elkerülhetetlen húzással indítja uralkodását a néhai II. Erzsébet királynő trónörököse.

Múlt szombaton avatták be királyi tisztségébe III. Károlyt, aki ennek megfelelően nemsokára átköltözik feleségével, Kamilla királynével a Buckingham-palotába. A költözés természetesen eddigi lakó- és munkahelyük, a Clarence House dolgozóit is érinti, akik közül sokak munkájára innentől fogva nem lesz szüksége a királyi párnak.

Az érintett magántitkárokat, háztartási alkalmazottakat, illetve a pénzügyi iroda és a kommunikációs csapat összes tagját Sir Clive Alderton, a király legfőbb helyettese értesítette egy levélben munkájuk felmondásáról ehét hétfőn. A The Guardian birtokába jutott a levél tartalma, amelyben többek között úgy fogalmaznak:

A volt walesi herceg személyes érdekeivel, korábbi tevékenységeivel és háztartási műveleteivel foglalkozó feladatkörök portfóliója megszűnik, a Clarence House-i háztartást pedig bezárják.

Mint azt a továbbiakban írták, a változás miatt várhatóan nem lesz szükség a Clarence House-ban dolgozó személyek munkájára, ugyanakkor minden támogatást biztosítanak az elbocsátott alkalmazottaknak. Sir Clive Alderton hozzátette: a tanácsadói körben dolgozók továbbra is maradnak betöltött szerepkörükben.

Egy dolgozókhoz közeli forrás szerint a levél mindenkit feldühített. „A személyzet összes tagja, aki csütörtök késő este óta dolgozik, ezzel szembesült . Az emberek láthatóan mérgesek miatta” – fogalmazott az illető. Az ügyben a Clarence House szóvivője is megszólalt.

„A múlt heti csatlakozást követően az egykori walesi herceg és cornwalli hercegné háztartásának működése leállt, a törvényi előírásoknak megfelelően a konzultációs folyamat megkezdődött. Munkatársaink hosszú és lojális szolgálatot teljesítettek, és bár bizonyos elbocsátások elkerülhetetlenek lesznek, sürgősen dolgozunk azon, hogy a legtöbb alkalmazott számára alternatív szerepköröket találjunk.

Akinek azonban nem ajánlanak fel alternatív munkát, vagy nem él a lehetőséggel, az a törvényben meghatározott minimumon felüli végkielégítést kap.

(Femina)

(Borítókép: III. Károly király. Fotó: GettyImages)