II. Erzsébetet a londoni Westminster Hallban ravatalozták fel szerdán, azóta bárki leróhatja előtte a tiszteletét a jövő hétfői temetéséig.

Akár egy teljes napig is sorban állhat az, aki szeretne II. Erzsébet koporsója elé vonulni. Pénteken például már kora hajnalban gyászolók ezrei várakoztak a Temze partján. Köztük volt az a férfi is, aki később a sorból kiállva, a saját unokahúgát félrelökve rontott a koporsóhoz, hogy felemelje annak fedelét este 10 órakor.

Egy szemtanú az egyik brit napilapnak elmondta, hogy az őrök másodperceken belül elkapták a rendzavarót és a földre teperték. Ezt követően a kiérkező hatóságok letartóztatták a férfit, akit hivatalosan közrend megzavarása miatt vettek őrizetbe, majd vitték el a helyszínről – számolt be az RTL.

A csatornától Szellő István jelentkezett be a helyszínen múlt pénteken, aznap, amikor az incidens is történt. Mint azt a hírolvasó elmondta, aznap 13-14 órát is sorban kellett állni és előfordult, hogy teljesen megtelt a várakozóknak kijelölt terület. A nyolc kilométeres glédában ugyanakkor a szerencsések David Beckhammel is találkozhattak.

A néhai királynőt szeptember 19-én helyezik végső nyugalomra a windsori Szent György-kápolnában. A nyilvános templomi búcsúztatást a család privát ceremóniája követi, amelynek végén II. Erzsébetet a férje, apja ás anyja mellett helyezik örök nyugalomra. Állami temetést uralkodónak legutóbb 1952-ben rendeztek Angliában Erzsébet édesapjának, VI. Györgynek, majd 1965-ben Nagy-Britannia világháborús miniszterelnökének, Winston Churchillnek járt ugyanez a tisztelet.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő. Fotó: GettyImages)