Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

Nem jár lemondással

Valószínűleg sokakban él még az az elgondolás, hogy hús nélkül nem lehet élvezetesen étkezni, ezért, ha valaki úgy dönt, hogy vegetáriánus vagy az annál is szigorúbb vegán életformát választja, annak komoly lemondásokkal kell a továbbiakban együtt élnie. Hogy ez ma már koránt sincs így, arról könnyen megbizonyosodhatunk, ha teszünk egy sétát a nagyobb élelmiszer-áruházak „egészséges részlegein”, ahol láthatjuk, hogy szinte az összes nagy márka kínálatában találhatunk már növényi eredetű alternatívát. Ugyanígy megtapasztalhatjuk, mennyire kitárult mára a világ ezen a téren is, ha betérünk egy olyan étterembe, amelyik kifejezetten ilyen jellegű ételek megalkotását tűzte zászlajára.

Jelentős döntés a teljes életmódváltás, de már azzal is nagy lépést teszünk egészségünk érdekében, ha akár lépésről lépésre csökkentjük az elfogyasztott hús mennyiségét, nagyobb teret adva étrendünkben a növényi alapanyagoknak.

– mondta Magyarvári Szilvia dietetikus.

Nem csak a vegánok eszik a vegánt!

Tévedés, hogy csak a vegánok, illetve a vegetáriánusok esznek húshelyettesítő ételeket. Sőt, érdekes megfigyelés, hogy sokkal többen vannak fogyasztóik között a flexitáriánusok, azaz a rugalmas vegetáriánus étrend követői, akik étrendjükben csökkentik az állati eredetű élelmiszerek, illetve kifejezetten a hús fogyasztását, ezzel párhuzamosan pedig több növényi eredetű alapanyagból készült élelmiszert fogyasztanak.

Saját felmérésünkből azt látjuk, hogy míg az urak igénylik és díjazzák, ha egy húspótló étel húsízzel és a húsfogyasztás élményével rendelkezik, addig a hölgyek a hústól elérő ízre vágynak.

– osztotta meg Magyarvári Szilvia.

(Borítókép: Fiatal nő főz a konyhában Fotó: Shutterstock)