Ott voltunk, amikor szerda délben bemutatták az új Campari-naptárat – a kiadványhoz készült 12+1 fotót a poszt legalján találja. Az olasz cég az Álmodózokból, a Sin Cityből és a Casino Royale-ból ismert Eva Green színésznőt választotta modellnek 2015-ös, 9 999 példányban kinyomtatott naptárához, és a fotók egy része Magyarországon készült. Budapesten a Corinthia Hotelben és a Divatcsarnokban, valamint Gödöllőn a kastélynál és a vasútállomáson fényképeztek, a helyszínek gyakran jól felismerhetőek a fent megtekinthető werkfotókon. A magyar helyszínekhez semmi köze, de két magyar újságot is meghívtak a naptár bemutatójára, és az esemény idén először nem Olaszországban, hanem Londonban volt. A két magyar meghívottból a Velvet/Dívány volt az egyik.

A pirossal intenzíven bevilágított rendezvényen nem csak piálni lehetett, hanem egyet kérdezni is Eva Greentől, aki persze vörösbe öltöztetve, vörösre rúzsozva érkezett, elképesztően magas sarkakon. A fenti hivatalos fotókon nem látszik, de az eseményre jó sok újságírót trombitáltak össze a világ minden pontjáról, úgyhogy a sajtótájékoztatón mindenki csak egy kérdéssel került sorra. Nyilván nem kérdezhettem mást, mint hogy hogyan érezte magát a művésznő nálunk, illetve hogy látott-e bármit is az országból a fotózási helyszíneken kívül.

Mi is volt a neve a kastélynak, ahol a lóval fotóztunk? Valami C betűs?” Kisegítettük, hogy nem, hanem Gödöllő, erre grimaszolt egy vicceset, hogy nem csoda, hogy nem tudta megjegyezni ezt a bizarr nevet. „Mindegy. A régi belváros nagyon szép, a kastély is, az egész olyan, mintha egy meseország lenne. Bár korábban azt mondtam, hogy olyan volt a fotózás, mintha nyaralnék, igazából nagyon intenzív öt nap volt.” Ez alatt nyilván azt kell érteni, hogy amikor nem dolgozott, akkor ki se mozdult a szállodájából, szóval nem látott Budapestből semmit. „Jó élmény volt ott dolgozni” – tette azért még hozzá Eva Green.

A nem igazán kimerítő válasz után elhatároztam, hogy egy adandó alkalommal bepróbálkozom egy kissé illegális második kérdéssel is. Szerencsére adódott egy alkalom, és ha már egy koktélos rendezvényen voltunk, ez lett a kérdés: mikor volt utoljára, hogy egy ismeretlen férfi vett önnek egy koktélt egy bárban? „Még soha nem fordult elő!” – mondta Eva Green.

Erre hitetlenkedő moraj támadt a teremben – de legalább azt megtudtuk, hogy Eva Green vagy nagyon keveset jár el otthonról, vagy annyira szép, hogy egy férfi se meri leszólítani. Az utóbbi tűnik valószínűbbnek, pedig nem kizárt, hogy az előbbi a helyzet, mert egy másik kérdésre válaszolva a 34 éves színésznő azt is elmondta, hogy ő „unalmas” és olyan, mint „egy idős lédi” – nem nagyon szokott eljárkálni sehova. De hogy egész életében egy férfi se vett neki egy italt egy szórakozóhelyen... Német újságírókolléganők oda is jöttek hozzám a sajtótájékoztató végén, hogy szerintük ez volt a legérdekesebb kérdés, és ők egyszerűen nem tudják elhinni, hogy Eva Greent még sose szólította le egy pasi se egy itallal a kezében.

De a lényegről se feledkezzünk meg: alább láthatók a naptárfotók. Mellesleg előzőleg a Campari-múzeumba is elmentem Milánóban, hogy ott milyen érdekesek voltak, azt a Díványon lehet elolvasni.