Nem mi döntöttük el, de azért nem bánjuk, hogy a következő évek legkörülrajongottabb színésznője valószínűleg Rosamund Pike lesz. A Holtodiglanban nyújtott alakításáért az egekbe magasztalt Pike naptára már 2017-re is be van osztva, miközben napról napra tanúsítja, hogy nem kell feltétlenül hülyeségeket beszélni és csöcsöket villantani ahhoz, hogy érvényesülhessünk Hollywoodban.

Nem vették fel színésznek, színész lett

Az viszonylag egyértelmű volt, hogy Rosamund Pike élete komoly részét nyilvánosság előtt fogja leélni: a Londonban született színésznő anyja és apja is sikeres operaénekes, Julian Pike ma is a birminghami konzervatórium professzora. Az is jó előre eldőlt, hogy Pike színészkedni szeretne, de mivel sehova sem vették fel, végül Oxfordban tanult irodalmat, közben pedig több színdarabban is játszott. „Azt soha nem gondoltam volna, hogy én ebből pénzt fogok keresni. A filmezés nem is jött igazán szóba” – mondta korábban a színésznő a Telegraphnek. Azért visszanézve a helyzetét, végül úgy tűnik, mégis szóba került.

Kivárt

Azt nézve, hogy Jennifer Lawrence 24 évesen hódította meg az egész világot, különösen furcsa, hogy Rosamund Pike-nak 35 éves koráig kellett arra várnia, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. Nyilván nem teljesen előzmény nélküli, hiszen 2002-ben egyből Bond lányként debütált a mozikban, de az nagyjából kijelenthető, hogy a 2014-es Holtodiglanig senki nem zseniként számolt vele. 2010-ig inkább csak mellékszerepeket kapott, leszámítva az olyan rettentő filmeket, mint a számítógépes játékból készült Doom. Azóta már Golden Globe-ot is nyert a Holtodiglan főszerepéért, és az Oscar egyik legnagyobb esélyesének is őt látják.

Most sem celeb

Rosamund Pike annyira nem klasszikus értelemben vett celeb, hogy még a végső befutása óta sem történik vele semmi extrém: se súlyos részegeskedések, se félredugások, se rosszkor elejtette mondatok nem árnyalják be a családi békéjét. Különösebben nem is erőltette magát kapcsolatok terén: az egyetemi évei alatt a színész Simon Woodsszal járt két évet, 2007-ben a rendező Joe Wright jegyezte el, hogy aztán lefújják az egészet egy évvel később, 2009-től pedig a Hollywood számára teljesen értelmezhetetlen matematikusi karriert választó Robie Uniacke-kel jár, akivel már két gyereket is összehoztak. A családját szinte egyáltalán nem mutatja a nyilvánosságnak, második gyerekük nevét a mai napig nem árulta el, pedig tavaly december 2-án született meg.

Jó nő

Rosamund Pike valószínűleg azért is tudott ennyire maradandót alakítani a Holtodiglanban, mert nemcsak jó nő, de jellegzetes is. Bár egy ideig nehéz lesz magáról lemosni a szociopata imdizset, valószínűleg hamarosan állandó szereplője lesz a világ legjobb női szavazásoknak. „Szerencsére nem az a lány vagyok, akinek egész életében azt mondták, hogy szép, ezért nem is voltam ennek soha a megszállottja” – mondta Pike, akinek azért ránézésre sikerült mindig szépnek lennie.