A műsorvezető volt férjét a múlt héten mentette fel a bíróság első fokon, mert nem találták bűnösnek súlyos testi sértésben. Az indoklás szerint Demcsák Zsuzsa sérülései csak könnyű testi sértésnek minősülnek, így neki kellett volna úgynevezett joghatályos feljelentést tennie K. József ellen. Erre törvényileg 30 napja lett volna, de ő pár nappal kicsúszott ebből, csak később ment el a rendőrségre, ezért férjét felmentették. 

A műsorvezető megdöbbent az ítéleten, mely még a jogvédők szerint is azt az üzenetet hordozza, hogy a bántalmazott nők féljenek fellépni a férjük ellen. 

„A tárgyaláson megkérdezte tőlem az ügyvéd, hogy ha tudtam, hogy iylen féltékeny a férjem, miért provokáltam. Ezek szerint, ha megcsaltam volna, az jogot adott volna a pofonra?" – fakadt ki a Velvetnek Demcsák. 

A műsorvezető a Velvetnek adott interjújában elmondta, miért várt annyi ideig, hogy a feljelentést megtegye, és szerinte miért olyan nehéz egy nőnek lépnie, ha családon belüli erőszak áldozata lesz. Részletek a zárt tárgyalásról. 

A nyilvánosság kizárásával zajlott az a büntetőper, melyben szerdán a bíróság minden vádpontban felmentette Demcsák Zsuzsa volt férjét, K. Józsefet, akit rongálással, lopással és súlyos testi sértés kísérletével vádoltak meg. A feljelentést annak idején a műsorvezető tette meg, miután a férje bántalmazta. Az ítélet azonban most teljesen letaglózta. 

„Nem volt elég nekik a szakértői vélemény, az én szavam, a képek és a tények. Az igazság teljes ismeretében mégis felmentették" – nyilatkozta  a műsorvezetőnő a Velvetnek.

„Csak" könnyű testi sértés volt a pofon

Ugyan az ítélet még nem jogerős – az ügyészség fellebbezett az ügyben –, de máris nagy visszhangot keltett mind az emberek, mind a jogvédő szervezetek körében. Miért? Bár a bíróság minden vádpontban felmentette K. Józsefet, a vitatott pont mégis a súlyos testi sértés kísérletében született rendelkezés.  A bíróság indoklása szerint azért mentették fel K. Józsefet ebben a vádpontban, mert – mint azt a kérdésünkre kifejtették – a tárgyalás és a bizonyítási eljárás során úgy ítélte meg a bíróság, hogy a sérülések „csak” könnyű testi sértésnek minősülnek. Hogy világos legyen, tudni kell, hogy könnyű testi sértés esetén – ami 8 napon belül gyógyuló sérülést jelent – csak a sértett, jelen esetben Demcsák, jelentheti fel a férjét, magánindítvány formájában. Erre pedig törvényileg a bántalmazástól számítva 30 napja van.

„ A súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vád kapcsán – amennyiben a cselekmény bizonyítást nyert volna – a bíróság a szakértői vélemény és az egyéb bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy a sértett sérelmére elkövetett cselekmény könnyű testi sértés vétségének minősülhetne. A sértett a cselekmény elkövetésének időpontjaként 2012. augusztus 2-t jelölte meg, és az elkövetéstől számított 30 napon belül tehetett volna a magánindítványt, amelyet csak 2012. szeptember 27-én tett meg” –közölte lapunnkal a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. 

„Demcsák Zsuzsa harminc napon túl tette meg a feljelentést, a bíróság pedig úgy döntött, hogy kétséget kizáróan így nem állapítható meg, hogy védencem valóban bántalmazta-e, illetve, hogy mikor”– mondta el K. József védője, dr. Fekete Tamás. 

Rongálás

K. Józsefnek rongálás bűntettéért is felelnie kellett, a vád alól ez esetben is felmentették. A védőügyvéd magyarázta el a részleteket. 

„A szóban forgó rongálás kettő darab napszemüvegre vonatkozik, ami valóban megrongálódott. Az eljárás során azonban nem voltak tanúk, akik igazolhatták volna Demcsák Zsuzsa vallomását, hogy valóban a férj tette. Így a bíróság úgy döntött, hogy kétséget kizáróan nem állapítható meg a bűnösség” – mondta dr. Fekete. 

Közös vagyont nem lehet ellopni

A vád szerint itt egy laptopról és egy milliós értékű óráról volt szó, ám –ahogy a többi vádpontban is – ez esetben is felmentette a bíróság K. Józsefet.

„Védencem valóban eldugta az órát, de ezt felindulásból tette, miután felesége laptopján állítása szerint egy másik férfivel való kapcsolatáról talált bizonyítékot. Ez esetben pedig az eltulajdonító szándék sem állt fenn”–mondta K. József ügyvédje.

A laptopot pedig a védelem álláspontja szerint azért vitte magával K. József, mert kémprogramot talált a gépen, amivel a saját levelezését figyelték, így azt a rendőrségre vitte, mint „a sérelmére elkövetett bűncselekmény eszközét, amit bizonyítékként leadott az ügyészségen” – tette hozzá az ügyvéd. 

A védelem több ízben is  azzal érvelt, hogy ezek a tárgyak a közös vagyont képezték, mivel azokat a műsorvezető a kapcsolat alatt kapta. Demcsák ezzel szemben azt állította, hogy ezek a tárgyak nem a magántulajdonai, így nem képezték a házastársi közös vagyont, hiszen azokat szponzori szerződések alapján kapta. 

„A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság ítéletéből megtudhattuk, hogy a rongálás és lopás vádja azért nem állt meg, mert nem lehetett egyértelműen bizonyítani, hogy a szóban forgó óra és laptop valóban a műsorvezető magánvagyonának részét képezték, márpedig a közös vagyon kárára a házasfél szabadon rongálhat, illetve tulajdoníthatja el azt” – kommentálta az ítéletet nyílt levélben a PATENT egyesület. 

„Teljesen kiszolgáltatottá teszi a nőket, hogy a bíróságok szerint az életközösség fennállása alatt szerzett minden vagyontárgy közösnek minősül – nyilatkozta a Borsnak dr. Spronz Júlia ügyvéd. – Ezen a fals gyakorlaton villámgyorsan változtatni kell!"

Súlyos testi sértés kísérlete

Amiben szintén felmentette a bíróság. Ahogy írtuk feljebb, az indoklás szerint azért, mert: 

„A bíróság a szakértői vélemény és az egyéb bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy a sértett sérelmére elkövetett cselekmény könnyű testi sértés vétségének minősülhetne. A sértett a cselekmény elkövetésének időpontjaként 2012. augusztus 2-át jelölte meg, és az elkövetéstől számított 30 napon belül tehetett volna a magánindítványt, amelyet csak 2012. szeptember 27-én tett meg”– tájékoztatott az ítéletről a Fővárosi Törvényszék. 

Vagyis Demcsák kicsúszott abból a harminc napból, amire törvényileg lehetősége lett volna, hogy feljelentse a férjét. Az ítélet után azonban sokkoló fotót posztolt. 

– írta a képhez. 

„Egyrészt nem tudtam róla, hogy 30 napom van rá, hogy feljelentést tegyek, de nagyon sok tényező van, amiért az ember gondolkodik, haboz, vagy halogat. Ahhoz, hogy megértsük az összképet, előre kell menni az időben, az én esetemben egy-másfél évet. Történik valami, ami rossz, ilyenkor általában – ahogy nálam is, a bántalmazó fél fűt-fát megígér, hogy így fog helyrejönni a házasságuk, úgy fog helyrejönni a házasságuk.

Te pedig hiszel, mert hinni akarsz. Újra és újra, hiszen van egy családképed, amit szeretnél, hogy valóság legyen, vagy egyszerűen csak azért, mert szereted. Volt, hogy napokig boldog voltam csak attól, hogy megdicsérte a főztömet,

mert gyakorlatilag semmi visszajelzést nem kaptam sem arról, hogy miért büntet, sem a szeretetéről" – kezdett bele a történetbe a műsorvezető, aki sokáig nem beszélt a bántalmazásokról senkinek. 

„Bizonyítani akartam magamnak és a külvilágnak is, hogy én házasságom is működőképes lesz és magamban kerestem a hibát, hogy miattam nem működik, hogy csak nekem kell hozzá tennem még és akkor jobb lesz. Hogy biztosan az én hibám, én húztam fel, én tettem valami rosszat, és kerestem az okot, hogy mit tehettem miközben magamon akartam javítani, hogy ha én megjavulok és jó leszek neki, akkor minden rendbe jön. Ezt csak erősítette, hogy meg sem mondta, hogy valójában miért bántott, ezért magamat okoltam. Sokáig nem beszéltem róla, volt, hogy azt mondtam, hogy elcsúsztam a fürdőszobában – folytatta. – Aztán jött az a bizonyos 2014. augusztusi eset, amiről a kép is készült. Én másnap még bementem dolgozni, de a barátaim és a családom előtt már nem tudtam titkolni. De még akkor is féltem elmenni az orvoshoz, ha megjelentem volna a János kórházban, seperc alatt címlapon találtam volna magam. Végül, akik szeretnek, meggyőztek, hogy lépnem kell, ezért elmentem látleletet vetetni két nappal később. De a rendőrségre még mindig nem mentem. Utólag könnyű mondani, hogy bárcsak megtettem volna, de ez egyáltalán nem könnyű egy bántalmazott nő számára." 

Sőt, még egyszer megpróbálták és még egy közös hétvégét is eltöltöttek együtt, mielőtt a műsorvezető a rendőrségre ment volna. 

„Valóban elutaztunk kettesben, és az tényleg jó volt, hiszen én hinni akartam benne, hogy a házasságunk működhet, hogy ez csak egy hullámvölgy és majd úgy élünk együtt, mint egy normális család. Az ember mindig hisz és hinni akar. Másrészt ott van az elképesztő szégyenérzet, nem hiába tettem ki ezt a képet ezzel a leírással. De lépnem kellett a magam és a gyerekek érdekében, és a szüleim segítettek megtenni ezt a lépést" – magyarázta a műsorvezető, hogy miért várt annyi ideig, mire a rendőrséghez fordult volna. 

„A tárgyaláson el is kezdődött a meghurcoltatás, de hiába volt a szavam, az orvosszakértői vélemény, mivel lekéstem azt a 30 napot, nem tehettem semmit. De ami ennél is felháborítóbb, az ügyvéd azt kérdezte tőlem a tárgyaláson, hogy ha tudta, hogy a férje ilyen féltékeny típus, akkor miért provokálta, hogy megüsse? Visszakérdeztem, hogy maga fel meri tenni nekem ezt a kérdést 2014-ben? Van olyan helyzet, ami indokolhatja, hogy megüssenek egy nőt? A volt férjem sokszor hangoztatta, hogy megcsaltam, továbbra is állítom, hogy nem, de ha megcsaltam volna az jogot adott volna, hogy megüssön?" 

A jogvédők máris tiltakoznak

Nemcsak a korábban szintén bántalmazottVajna Tímea állt ki Demcsák mellett, de a PATENT és a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) egyesület is megfogalmazta véleményét és petíciót is indítottak:

„Sajnos Demcsák csak egy a sok közül, akiket nem szolgál az igazságszolgáltatás – de őt remélhetőleg elegen ismerik ahhoz, hogy figyelmet hozzon a sorstársainak is, és annak a ténynek, hogy a bíróság napról napra, ítéletről ítéletre lehetetleníti el döntéseivel bántalmazott nők ezreit" – írja Facebook oldalán az egyesület, melynek tagjai felháborodtak az ítélet miatt. Szerintük ez újabb felhatalmazást ad a bántalmazóknak, hogy a felelősségre vonás kockázata nélkül továbbra is terrorban tartsák a családtagjaikat, s üzen a kiszolgáltatottaknak, hogy nem számíthatnak állami védelemre a partnerkapcsolati erőszakkal szemben.

 Szerintük Demcsák esete nem egyedi, több ezer ilyen döntés születik, és éppen ezért felháborító, hogy a volt férj így interpretálhatta úgy a bántalmazást, mintha az a feleség kitalációja lenne. Egyúttal felszólították „a  magyar államot, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy a családon belüli erőszak ne csak a szavak, hanem az egyedi döntések szintjén is elítélésre kerüljön". 

Demcsák azt mondja, már nem akar bíróságra járni, „a legnehezebb, hogy ennek ellenére nekem kell folyton védekeznem és ez rengeteg időt és energiát elvesz a családomtól, a munkámtól. "

Már nem haragszom rá, nem vagyok dühös. Már semmit ne jelent a számomra. Sajnálom. Mélységesen sajnálom, mert két ilyen gyerek mindennapjaiból, életéből marad ki. 

Az egyedüli bajom, hogy nem szeretném hogy rossz üzenete legyen mindazon nők számára, akik azon gondolkodnak, hogy kilépjenek egy rossz kapcsolatból, vagy elmenjenek rendőrségre, hogy elindítsanak egy procedúrát" - tette hozzá Demcsák.