horoszkóp

Bezacskózták a dajkacápát Nyíregyházán

2015.04.17. 15:01

Na nem kell semmi rosszra gondolni, csupán arról van szó, hogy a Nyíregyházi Állatpark ócenáriumának 10 éves cápája betegnek tűnt és sajnos sehogy sem tudták a bőrán található elváltozást a víz alatt megvizsgálni.  Ezért az akvarista búvárok egy speciális, saját fejlesztésű cápabefogó zsákba terelték az állatot, majd a felszín közelébe hozva, a farok tájékát szárazva emelve  több felületi és mély kaparékot vettek. 

Kiderült, nincs ok pánikra, csupán a kora miatt már megjelentek bőrén az elváltozások: 

ny1
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

„A kenetekben szerencsére kórokozó nem volt látható, s az elváltozott kaparék valószínűleg megvastagodott szarupikkely, mely az állat idősödésével lett látható." –írta közleményében az állatkert. 

ny2
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Dajkacápa

 A  Dajkacápa (Ginglymostoma cirratum )szubtrópusi  tengeri sós-félsós vizek lakója, korallzátonyok közelében fordul elő 130m mélységig, de általában 1 - 35m között tartózkodik.

Lekerekített orrú faj, az orrlyukak között jól láthatók a közepesen hosszú bajuszszálak, és az orrlyukakat a szájjal összekötő vájatok. A cápa színe a sárgásbarnától a szürkésbarnáig variál, alkalmanként kis, sötét pettyek, vagy elmosódott nyereg alakú foltok tarkíthatják. Maximális testhossz 430cm, az átlagos testhossz 304cm. A legnagyobb dokumentált testsúly 109,6kg, a maximális dokumentált életkor 25 év.

Magányos, lomha mozgású hal, gyakran a tengerfenéken heverve találkoznak vele a búvárok. Éjszaka aktív, a fenéken talált gerinctelenekkel, köztük tengeri sünökkel, tintahalakkal, polipokkal, csigákkal és kagylókkal táplálkozik, de étrendjében szerepelnek kisebb csontoshalak is.

Megtámadhatja az embert, ha szándékosan ingerlik, vagy ha véletlenül rálépnek. (Szóval sose lépjen dajkacápára!!!)