Magyarországon felújítva vetítik minden idők egyik legjobb akciófilmjét, a szerencsére mindenki által csak Die Hardként emlegetett Drágán add az életed!-et. Mivel ez a film Bruce Willis pályafutásának alapköve, úgy döntöttünk, kinyomozzuk, hogy a mindig kőkemény férfiakat alakító színésznek hol jött össze a keménység csúcsa. Nézze meg a jelölteket, majd szavazzon!

Die Hard

Természetesen a kánonba az első három Die Hard-film tartozik, és nem lennénk meglepve, ha ez is nyerné a nagy keménységi versenyt: Willis az első két részben a véletlenül a dolgok közepébe kerülő, néha kicsit esetlen figuraként hentel le két terroristacsoportot is, a harmadikban már tisztességes lecsúszott alkoholistaként küzd sokat káromkodva New Yorkért. Egy dolog viszont összeköti a filmekben John McClane karakterét: atlétáit garantáltan televérzi a film végére, és mindig rengeteget lő.

Az utolsó cserkész

Willist nem véletlenül kötik össze a lecsúszott rendőr szerepével mindig, hiszen Az utolsó cserkészben is ezt hozza Damon Wayans oldalán. Ezúttal épp magánnyomozóként szarja le még azt is, hogy egy barátjával csalja meg a felesége, és a sportfogadási maffiában is csak azért tesz rendet végül, mert véletlenül állandóan belekeveredik az ügybe. Nem akarunk spoilerezni, de ahogy a végén smárolás közben kijönnek belőle az érzelmek, és lekurvázza a visszatérő feleségét, az pontosan az a macsóság, ami a 2000-es évek akciófilmjeiből szinte teljesen kiveszett.

12 majom

Minden idők egyik legjobb scifijében James Cole az, akinek valamilyen formában meg kéne mentenie a szomorú jövőt, amiben az emberiség nagyrésze kipusztul. A helyzeten nem segít sokat, hogy Cole maga sem biztos benne, hogy őrült-e vagy nem, viszont teljesen kiszámíthatatlan megoldásai, a saját fogának kihúzása, és pár apróság végül is el is jelentékteleníti ezt a fontos kérdést.

A sakál

Maga a film nem éri el a listán szereplő többi alkotás szintjét, de Bruce Willis egy tőle szokatlan figurát mutatott be: a mindenhol ottlévő, minden elemében profi, és igazából megfoghatatlan bérgyilkosét. A sakál nevét a filmből sem lehet egyáltalán megtudni, de annyi biztos róla, hogy nagyon gonosz, és korábban eléggé összeveszett Declan Mulqueennel, akit Richard Gere alakított. Mivel itt Richard Gere a jó terrorista, A sakál pedig a rossz terrorista volt, végül persze nem kérdés, ki győzött, de ettől még a keménységi versenyt itt a rossz oldal nyerte meg.

Sin City

Minden idők egyik legjobb képregényadaptációjához kellett valaki Hartigan szerepére. Mivel Hartigan egy reményvesztett, kiöregedett rendőr, teljesen logikus választás volt Willis. A fanyar humort a mélységes depresszióra cserélő színész itt is hozta a kötelezőt, ami persze meg is hozta a gyümölcsét, hiszen nagyszerű közös jeleneteket kapott Jessica Albával, ráadásul lövöldözhetett is egy jót.

Na mi volt a keménység csúcsa?