Az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntője kevésbé izgalmas, mint az első, és nem csak azért, mert a magyar induló az első elődöntőben szerepelt.

Az elődöntő második fordulójába még annyira sem jutottak érdekes számok, mint az elsőbe, de azért hallgassuk meg őket, kiknek kén a döntőbe menniük?

Azerbajdzsán - Elnur Huseynov

Elnur Huseynovnak nem újdonság az Eurovíziós Dalfesztivál, a 2008-as versenyen is ő indult, amikor hazája először vehetett részt a versenyen. Akkor bejutott a döntőbe, és a nyolcadik lett. Tavaly megnyerte az azerbajdzsáni The Voice-t ezután jutott be az idei versenyre.

Ciprus - John Karayiannis

John Karayiannis személyében valószínűleg Ciprus válaszát láthatjuk ByeAlexre. Ha nyer, az azért lesz, mert olyan cukinak tűnik. Fiatalon Eminem, a Linkin Park és a Metallica nagy rajongója volt, viszont csak azután jutott eszébe, hogy énekesi karrierbe kezdjen, hogy elkezdett sokkal lágyabb zenéket hallgatni. Olyanokat, mint amilyen a mostani száma is.

Csehország - Marta Jandová and Václav Noid Bárta

Csehország öt év kihagyás után tér vissza az Eurovíziós Dalversenyre, és igyekeznek nem elaprózni a dolgot. Egy érzelmes, tetovált férfit és egy Németországban is népszerű énekesnőt indítanak a versenyen. Azért szálltak ki egy időre a versenyből, mert Csehországban nem érdekelte eléggé az embereket, de úgy néz ki, megváltoztak a tendenciák.

Írország - Molly Sterling

Annak ellenére, hogy az írek annyira lazán vették az Eurovíziót, hogy 2008-ban egy kacsát indítottak a versenyen, a tragikusan béna, csak ecsetfejűeknek becézett duóról nem is beszélve, idén sajnálatos módon nagyon betagozódtak a mezőnybe. Molly Sterling Lana Del Rey és Beyoncé nagy rajongója.

Izland - Maria Olafs

Maria Olafs alapvetően nem énekesnő annak ellenére, hogy rendszeresen szokott dalokat szerezni. Inkább musicalénekesként ismert a hazájában. Már három éve dolgozik együtt egy izlandi producertrióval. Amikor a trió megírta az idei számát, amit az izlandi dalversenyre szántak, akkor döntöttek úgy, hogy igazából tökéletesen illik a szám Olafshoz, miért ne énekelné ő. Így lett, arra viszont senki sem számított, hogy meg is nyerik vele a versenyt.

Izrael - Nadav Guedj

Nadav Guedj azután került be az Eurovíziós Dalfesztivál mezőnyébe, hogy nemrég megnyerte a Rising Star izreaeli verzióját. A szám olyannyira a dalfesztiválra készült, hogy még a szövegében is megjelenik a dolog. Az Eurovízión csak 3 percnél rövidebb számok vannak, és Guedj száma teljesen ki is tölti ezt az időtartamot, olyannyira, hogy úgy van vége, hogy az énekes azt mondja: "Ok, bye-bye, mennünk kell".

Lengyelország - Monika Kuszynska

Monika Kuszynska komoly üzenettel érkezik az idei dalfsztiválra: a száma arról szól, hogy a szeretet erejével építsük meg a tolerancia hídját. Az énekesnőnek 2006-ban súlyos autóbalesete volt, amiben részlegesen lebénult, ezért csak tolószékkel tud közlekedni. Sokáig úgy volt, hogy az énekesi karrierjét is fel kell adnia, de hosszú évek kemény munkájával elérte, hogy a közelmúltban folytatni tudja a pályáját.

Lettország - Aminata

Aminata Rigában született, de azt mondja magáról, hogy a világ három különböző részének hatása érezhető a zenéjében. Az anyja egy félig orosz, lett nő, az apja pedig Burkina Faso-i, azt mondja, az orosz, a lett és az afrikai hatás egyaránt megtalálható a hangjában. A lettek nagyon magabiztosan állnak hozzá az idei versenyhez, azt mondják, Aminata különleges karaktere a biztos siker kulcsa. Mondjuk a számát nem olyan egyszerű végighallgatni, de ez talán már mellékes is.

Litvánia - Monika Linkyte and Vaidas Baumila

Vaidas Baumila a faital litván énekesgeneráció egyik legismertebb tagja, egy luxus tengerjárón zenélt egy ideig, hogy utána befusson a hazájába. A 2015-ös eurovíziós induláshoz összeállt Monika Linkytevel, hogy egy nagyon fülbemászó, mostanában divatos folk-pop számmal induljanak a versenyen. Az egész annyira boldog és cuki, hogy az már szinte émelyítő.

Málta - Amber

A máltai induló, Amber száma azért is érdekes, mert az első elődöntőben a grúz versenyző ugyanúgy egy Warrior című számmal indult. Amber száma kevésbé harcias. Egyébként indult már Eurovíziós Dalfesztiválon, méghozzá 2012-ben Bakuban, az akkori máltai induló egyik vokalistája volt. Most kiderül, hogy mennyit tud saját jogon.

Montenegro - Knez

Knez a leírása alapján az egyik legismertebb montenegrói előadó. A karrierje már 1992-ben elkezdődött, a mai napig aktív, nemrég jelent meg a legutóbbi lemeze, amin a balkán népzenei hagyományokból építkező popot csinált. Azon kevesek közé tartozik az egész mezőnyben, akik a saját anyanyelvükön énekelnek, sőt Knez számában legalább minimálisan érződik a nemzeti jelleg, nem az a fajta uniformizált popzene, mint a legtöbb másik szám.

Norvégia - Mørland & Debrah Scarlett

Kjetil Mørland és Debrah Scarlett nem túl régóta zenélnek együtt, tavaly novemberben kereste meg Mørland Scarlettet, hogy lenne-e kedve vele indulni a versenyen. Volt. Úgyhogy most ők képviselik Norvégiát. A mezőnyben talán Debrah Scarlettnek van a leginkább mostanában divatos egyenhangja, pont olyan, mint Rihanna, Sia, Lana Del Rey.

Portugália - Leonor Andrade

Leonor Andrade karrierje eddig olyan utat járt be, mint sok magyar tehetségkutatós versenyzőé. Először elindult a The Voice of Portugal című versenyen, ebben az elődöntőig jutott, utána jött egy kis tévés kitérő, majd tavaly megnyerte a portugál állami tévé eurovíziós hazai selejtezőjét.

San Marino - Anita Simoncini & Michele Perniola

Valószínűleg ön sem tud róla, de létezik olyan, hogy Junior Eurovíziós Dalfesztivál. San Marino idei versenyzői, Anita Simoncini és Michele Perniola is indultak korábban a junior versenyben, ezután döntöttek úgy, hogy most elindítják őket együtt a felnőttek között. Nagyon fiatalok, ők az Eurovíziós Dalfesztivál valaha volt legfiatalabb indulói, mindketten 16 évesek.

Svájc - Mélanie René

Mélanie René svájci zenészek gyereke. Eredetileg Mauritiusról származik, az utóbbi néhány évben pedig az Egyesült Királyság több zeneiskolájában tanulta a szakmát. Az eurovíziós számát, a Time To Share-t is akkor írta, amikor az egyik ilyen iskolába járt. A most 24 éves énekesnő már hétéves kora óta zenél.

Svédország - Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw már harmadszor futott neki az Eurovíziós Dalfesztiválnak, mire sikerült kiharcolnia a részvételét a versenyben. Egyébként színészkedik, amikor éppen nem zenészként akar befutni. A zenéje elég jól leképezi a mostanában menő svéd popzenét, simán lehetne egy Avicii-szám is a Heroes.

Szlovénia - Maraaya

Maraaya nem egy nagyon sok a-betűből álló személy, hanem egy duó neve. A Marjetka és Raay nevek összemosásából jött össze. Marjetka és Raay egyébként házasok. Raay az egyik legtermékenyebb szlovén producer jelenleg, a duó zenei stílusára pedig azt mondják, hogy indie pop.