A Harry Potter-könyvek írója mostanában aktivistáskodik, ami leginkább abból áll, hogy sportot űz belőle, hogy elég frappánsan oszt ki mindenféle korlátolt embereket. Legyen szó Rupert Murdochról, vagy éppen legutóbb az egyik legszűklátókörűbb amerikai egyházi közösségről, a Westboro Baptist Churchről.

Az egész azzal kezdődött, hogy Rowling nagy örömmel fogadta, hogy Írország népszavazással úgy döntött, hogy legálissá teszi a melegek házasságát. Ez tényleg nagy dolog, tekintve, hogy egy kifejezetten vallásos országról van szó, és arról, hogy Írország a világon az első ország, ahol népszavazás döntött arról, hogy házasodhassanak a homoszexuálisok is.

„Itt ülök, és azt nézem, ahogy az írek történelmet csinálnak. Rendkívül különleges és csodálatos” – írta Rowling a Twitteren, amikor kihirdették a népszavazás eredményét. Ezután egy ír rajongója válaszolt neki, azt írta, hogy nagyon büszke, és bízik benne, hogy Dumbledore és a többi varázsló és boszorkány jól érezné magát Írországban. A Harry Potter-könyvek fővarázslóját, Dumbledore-t azért írta a posztjába a rajongó, mert ugyan a könyvekben nem volt benne direkt módon, hogy Dumbledore meleg lenne, évekkel később viszont Rowling – pont a Twitteren – teljesen egyértelművé tette a dolgot, hogy Dumbledore meleg. Természetesen jó néhány rajongója kiakadt emiatt, de a többség egyetértett a szerzővel.

Ezen túl egyébként a Gyűrűk urából ismert Gandalf és Dumbledore úgy kerülhettek ebbe a beszélgetésbe, hogy a Gandalfot alakító Ian McKellen évekkel ezelőtt coming outolt, a Harry Potter-filmek nagy részében Dumbledore-t alakító Michael Gambon pedig egy kicst íresre vette a varázsló figuráját, már ami az akcentusát illeti angolul.

Rowling válaszolt is a rajongónak egy jópofa mémképpel. „Mi lenne, ha Dumbledore és Gandalf járnának?” – kérdezi Rowling mémképén a fiatal Keanu Reeves, az író pedig meg is válaszolta a dolgot: „Írországban összeházasodhatnának”.

Ez már sok volt a Westboro Baptist Churchnek, ami nem nézte jól szemmel sem az ír népszavazás eredményét, sem azt, hogy Rowling így örül neki, úgyhogy egy kellően gusztustalan üzenettel válaszoltak.

„J. K. Rowling azt szeretné, ha Dumbledore és Gandalf összeházasodnának Írországban. Ha ez így lesz, a Westboro Baptist Church ott lesz” – írták, és a lenti képet is mellékelték a poszthoz, ami egy elég suta képregény arról, hogy Jézus utálja a melegeket, Írországot is, és az ír zászló mostantól kezdve a buzik zászlója. A Westboro Baptist Church pedig szívesen megcsinálja az esküvői tortát, amin az „Isten utálja a buzikat” felirat lenne látható.

Nem maradt el Rowling válasza sem a támadásra. Nem finomkodott a jelzőkkel. „Jaj, egy ilyen helyen megkötött ilyen házasságnak már csak a tiszta menősége is kirepítené azt a pici bigott agyatokat az ősemberszerű nagy koponyátokból” – válaszolta az írónő.

A Westboro Baptist Churchnek ezután már csak annyi muníciója maradt, hogy csináltak egy rövid videót, amiben Dumbledore és Gandalf láthatóak, és Gandalf a legendás jelenetét megidézve azt mondja: „A buziknak nem szabad házasodniuk”.

Egyelőre itt tart a nagy összecsapás, Rowlingnak volt olyan rajongója, aki azt mondta, minek adja a lovat a jól láthatóan elmeroggyant fanatikusok alá, minden megemlítéssel ők járnak jól. Rowling viszont tökéletesen érvelt, hogy miért folytatja a szélmalomharcot. „Egyáltalán nem érdekel a Westboro Baptist Church. Szerintem az a fontos, hogy azok a meleg gyerekek, akik félnek, és még nem vállalták magukat, lássák, hogy vannak, akik szembeszállnak a gyűlölködőkkel” – írta.

A Westboro Baptist Church az utóbbi időben többször is belefutott már a késbe, és jól nevetségessé tette magát a világ szemében. A legjobban talán akkor szívatták meg őket, amikor egy punkzenekar az egyház kertjében forgatott pornóvideót, amit aztán feltöltöttek a netre.