Mi, a Velvet.hu, június 16-ai posztunkban azt a látszatot keltettük, hogy a fagylaltgombócot kizárólag egy rendőrségi közlemény képes gömbnek nevezni. A valóság ezzel szemben az, hogy a fagylaltgombócot civilek, például egészen más foglalkozású debreceni emberek is szokták gömbnek hívni, mert feléjük ez így szokás.

Dávid olvasónk mindezt kedves üzenetben tudatta velünk:  „Imádom a lapotokat meg minden, de kérlek, tegyétek meg, hogy beleraktok egy update-et a »gömb fagyi« kifejezést kicikiző cikkbe. Debrecenben és környékén ugyanis így hívják a fagyi egységét. Ez NEM szleng és nem is a rendőrök hülye hivataloskodása, egyszerűen ez a neve. Mi, debreceniek azon nevetünk, hogy Budapesten meg "gombóc", mert

számunkra meg ez olyan, mintha valami mesefilmből lenne.

Bocs Dávid, hogy így alakult, tök igazad van! És neked is, kedves Laci, aki sokkal rövidebben írtad le mindezt. És még a nevét elhallgató olvasó sorai is jogosak: „mielőtt következtetéseket von le, előbb tájékozódjon. A gombóc fagyi nem azért került a jegyzőkönyvbe »gömb«-ként, mert ez megint valami hülye rendőrségi szakzsargon, hanem azért, mert egyszerűen a Hajdúságban (így feltételezem Vámospércsen is) gömbnek hívják, nem pedig gombócnak. Ha ellátogat bármelyik debreceni fagyizóba, mindenhol gömbben lesz kiírva az adag és így is kérik az emberek. Nyilván megértik a gombócot is...” – nyugtatott meg végül mindannyiukat a dorgálékony levelező.

Mindezek az üzenetek comingoutra sarkallták egyik kollégánkat is, aki hatásukra megosztotta velünk sorstragédiáját.

Egyébként tényleg gömbnek hívják ott, engem mindig kiröhögtek emiatt Pesten :(( Bárhányszor, amikor azt mondtam, hogy gömb, furcsa pillantásokat kaptam, mind az eladóktól, mind a baráti körömtől.

Az érintettek szíves elnézését kérjük. Továbbra is élvezzék a fagylaltjukat olyan formában, ahogy jólesik.