Július 4-e nem csak az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének napja, Nándorfehérvár ostromának kezdete, vagy Szinyei Merse Pál szülinapja, hanem a mozgókép világát formáló láthatatlan, apró karok működésének felfedezése a Velvet számára.

2015. július 4-én a második Online Video Stars fesztiválon jártunk a Millenárison, és amit ott átéltünk, azt nem tudtuk elhinni. Ez a mi július 4-énk, a nap, amikor elkezdtük megérteni, mi történik manapság az interneten.

Az Online Video Stars fesztivál

„Az OVS, azaz Online Video Stars Fesztivál egy olyan rendezvény, ahol a színes, sokrétű programok mellett találkozhatsz kedvenc videósaiddal, élőben lepacsizhatsz velük, készíthettek közös fotókat, illetve megnézheted őket a színpadi fellépéseikkor.

– ez olvasható a rendezvény oldalán. Most teljes joggal kérdezhetné, "kik az én kedvenc videósaim?", ugyanis korántsem biztos, hogy önnek vannak ilyenjei. Pedig a rendezvényen ott voltak többek között a videós szcénában igencsak ismert

Pamkutya, Dancsó Péter, FollowAnna, Gabifrizurai, Goodlike,

meséljen hát, ebből az ötből melyik az ön kedvence? Egyáltalán tudja, kik ezek? Csak mert ha van internetező 10 éves gyereke, most azonnal kérdezze meg, és készüljön fel arra, hogy ő tudni fogja, és nem azért, mert abnormális.

Az elmúlt idők egyik legmegrázóbb felfedezése volt ugyanis átélni, hogy a magyar videósok nézőinek túlnyomó részét általános iskolás-kezdő gimis gyerekek alkotják, szerény becsléseink szerint legalábbis, de a képeken ön is ugyanerről bizonyosodhat meg. Először arra gondoltunk, hogy mindennek oka az, hogy ezek a videók valójában tök bénák, és csak a gyerekeket tudják megszólítani, de a pár órás ottartózkodásunk alatt elkezdtük kapiskálni, mi lehet ennek az oka. Nem, még mindig nem az, hogy a gyerekek hülyék.

Ha ismeri a videósok világát, akkor egyszerűen csak ugorja át a szájbarágós sorainkat, azok nem önnek szólnak. Ha azonban fogalma sincs, kik ezek a videósok, mi ez az OVS-cucc, megpróbáljuk elmagyarázni:

Manapság az interneten a legmenőbb dolog, amit tehet, egy videóblog indítása, amiben elmeséli, mit vásárolt ma, vagy lerajzolja egy papírra életének történetét vagy kreatívan kidíszít egy kavicsot. Az ilyen videók mögött mindig egy exhibicionista vlogger rejtőzik, aki nagyon szeretne híres lenni, de nem a szokványos tehetségkutatós vagy valóvilágos módszert akarják választani, és ha hiszik, ha nem, a dolog nagyon kezd bejönni, egyre több ilyen videó készül, és egyre több ember dönt úgy, hogy videós lesz.

DE MIT KERESETT OTT ENNYI GYEREK?

Ez volt az a kérdés, ami azok után, hogy végignéztünk számtalan programot, és végigálltunk 5 órát, nem hagyott nyugodni. Mert egészen biztos, hogy nem azért, mert a rendezvény nem elég magas minőségű az átlagemberek részvételéhez, más, Millenárisban megtartott, hasonló hangulatú eseményeken sokkal szélesebb életkor-spektrum szokta képviseltetni magát. Azt sem lehet állítani, hogy a videósok nagy része kifejezetten gyerekeknek való témákkal foglalkozik, a három leggyakoribb talán

  • a játékok (oké, a játékok gyerekeknek szólnak, de a Mortal Kombat is?),
  • a zene (ami kortalan, ugye, és mégis gyerekek jöttek csak), valamint
  • a sminkelés és szépségápolás (ami tutira nem gyerektéma). 

Mégis, hogy lehet ez, hogy mindezek ellenére túlnyomórészt gyerekek nézik és vettek részt az OVS-en?

A jelenség egyértelmű oka az, hogy

a mai gyerekek szemében az internetes videók ugyanott vannak, ahol a tévé.
 

Lehet, hogy ez már önnek sem tűnik furcsának, de azért gondoljon bele: az újságok, a tévéműsorok mindegyike szabadnak és polgárpukkasztónak tűnik néha, mégis meg kell felelniük bizonyos kereteknek, létezésük pedig általában egyetemet végzett szakemberek által tervezett. Ezzel szemben, a YouTube-on több százezres nézettséget élvező videók (és ezek csak a magyarok) koncepcióját nem tervezte meg senki, magától alakult ki ebben a formában, a vloggerek maguk találták ki a különböző típusú videókat, műfajokat. A mai nagyjából 10-12 évesek, akik a YouTube-bal egy időben születtek, pedig úgy tűnik, nem sok különbséget látnak a megkomponált sajtó és a szabadon burjánzó YouTube-kultúra között, sőt, sokkal jobban bejön nekik, a videós celebekkel sokkal jobban tudnak azonosulni, és rengeteg információt tudnak róluk.

A jelenség tökéletes példája Dancsó Péter, aki 10 percen keresztül állt a színpadon, de az OVS háromnegyed közönsége tátott szájjal hallgatta és nézte, ahogy egy műanyag felfújható állattal próbál viccelődni, és stand-up stílusban előadni magát ugyanabban a műfajban, amit a videóiban is használ, csak éppen élőben, akár egy koncerten teszi egy előadó. Ez a kép Dancsó Péter előadása után készült, nézze meg jól:

jó, és a dancsó péter, az kicsoda?

„Magyar humorista, filmkritikus, fotográfus, timelapse-készítő. A YouTube videómegosztón vált ismertté time-lapse, filmkritikai, parodizáló jellegű videóival, melyeket a Videómánia nevű csatornájára töltött fel, utóbbira 2015 májusáig több mint 340 ezren iratkoztak fel. A Google 2014-es adatai alapján a Videómánia a legnépszerűbb magyarországi YouTube csatorna volt, de Dancsó Péter személyes csatornája is az első tíz között szerepelt.” /Wikipédia/

Ha jól megnézte Dancsó Pétert, akkor nézze meg ezt a tavaly decemberi képet valakiről, aki nem az interneten, hanem a zene világában már több mint egy évtizede igyekszik híressé válni, és akit egészen biztosan ismer:

Nos, mennyi különbséget vélt felfedezni Rihanna és Dancsó között? Mindkettő képen irtóan izgatott rajongók vesznek körül valakit, akit nem hoz zavarba a népszerűség. A különbség: Dancsó Péter csak pár éve videózgat, tulajdonképpen hobbiból, RIhanna pedig nagyjából full-time celebmunkát végez sikere érdekében. Az eredmény pedig lihegő rajongók, akik konkrétan úgy futnak kedvencük után, hogy az egész egy futóversenyt idéz fel bennünk.

Az, ami nem olyan régen még a Viva és Lilu volt, az manapság a YouTube és Dancsó Péter. A mai gyerekek világnézetének polcain pontosan ugyanott helyezkedik el a televízió és az internetes videók, és ez már kész tény, ami viszont már olyan kérdéseket vet fel, amiket nemhogy megválaszolni, feltenni is nehezen tudunk. Átveszi-e a filmek helyét idővel a YouTube? Milyen új műfajok vannak most születőben? Milyen hatással lesz a YouTube-videók tagadhatatlan előretörése az emberiség egyetemes kultúrájára? Egyáltalán, hogy kellene hívni ezeket az arcokat, videósok, YouTube-sztárok, mi a szubkultúra meghatározó bálványainak adekvát megnevezése?

És hányan fogják ismerni Dancsó Péter nevét tíz év múlva? Gondolkodjon el ön is, miközben galériánkra kattintva végignézi egy mozgókép-kultúrát alapjaiban átrendező generáció születését a Millenáris parkban. Ha a rendezvény néhány mondatos bemutatására kíváncsi, akkor is nyugodtan klikkeljen bármelyik képre.