Harminc éve mutatták be a Vissza a jövőbe című vígjátékot, ami egyrészt a mai napig meghatározó vígjáték, annyira jól eltaláltak benne a figurák, másrészt 1985 legtöbb bevételt hozó filmje volt.

Értelemszerűen kapott is két folytatást, amik szintén elég sikeresek voltak. Az eredeti stábtagokból 9-en gyűltek össze a hétvégén a londoni comic conon, hogy megemlékezzenek a 30 évvel ezelőtti bemutatóról, és elmondjanak néhány érdekességet.

Az esemény inkább a cuki összeborulásról szólt, a rajongókkal találkozásról, mint a nagy titkok leleplezéséről, de Michael J. Fox mondott azért három érdekes dolgot.

Az egyik, hogy sajnálja, hogy nem adtak ki bakiparádét a filmhez, mert a film legendás autójába, a DeLoreanbe általában nem sikerült sérülések nélkül beszállnia. „Bárcsak lenne egy bakiparádé arról, hányszor vertem magam oda a kocsi ajtajához! Legalább 30 másodperc folyamatos 'bamm, bamm' lenne” – mondta. Hozzátette, a fejét is és a kezeit is sebesre ütötte a kocsiban. A kezét leginkább azért, mert alig fértek el, és folyton nekiütődött a fluxus kondenzátornak és a kezelőszerveknek.

A másik, hogy igazából az egész későbbi karrierjét ennek a filmnek köszönheti, annak ellenére, hogy azóta sem volt akkora sikere semmivel, mint ezzel a filmmel. „Már éppen azon gondolkoztam, hogy elmegyek dolgozni a kikötőbe, vagy csatlakozom a hadsereghez, ahogy az apám. Aztán hirtelen ott találtam magam egy forgatáson Steven Spielberggel. A karrierem mély- és csúcspontja ugyanakkor történt” – mondta.

Pedig ez a film is alig jött össze. Fox akkoriban a Családi kötelékek című tévésorozatot forgatta, ez volt addig a legnagyobb sikere. A Vissza a jövőbe készítői már jó előre kinézték maguknak Foxot főszereplőnek, de a tévésorozat nem szívesen engedte el. Sokáig úgy volt, hogy nem is lesz film, negyvenszer dobták vissza a filmtervet, mire a Universal be merte vállalni. Szerencsére Fox is viszonylag könnyen felszabadult, bár a film promóciós körútjára nem engedték el, és gyakorlatilag csak éjszaka forgathatott.

Sok véletlen kellett hozzá, hogy egy igazi, kortalan ifjúsági vígjáték szülessen, ami Michael J. Fox szerint a mai napig megállja a helyét.

„Ironikus egy időutazásról szóló filmnél, de mindig volt valami időtlen a filmben. A mai gyerekek is szeretik. Mondjuk az én gyerekeim pont nem látták. Vagy, ha látták, akkor nem mondták” – mondta Fox a jubileumi közönségtalálkozón.

A film hosszan tartó sikerét azzal magyarázzák, hogy a film rendezője és írója, Robert Zemeckis írótársával, Bob Gale-lel együtt nagyon jó karaktereket találtak ki. Fox szerint a főhös, Marty McFly megtestesíti az általános emberi kíváncsiságot, ezért tud mai napig hatni a film, pedig már lassan azon a jövőbeli időponton is túl vagyunk ameddig a második részben eljutottak a szereplők.