Lát valami különöset ezeken a kutyákon?

2015.12.10. 15:34

A Cornell University kutatói nagy áttörést értek el: sikeresen lefialt az első kutya, amelyet mesterségesen termékenyítettek meg, több kutyától származó embriókkal.

Ez azért nagy szó, mert a jövőben az eljárás segíthet egyes veszélyeztetett fajok megőrzésében, a génmódosításuk révén pedig kiszűrhetők az örökletes betegségek, illetve más, nemkívánatos jellemzők. 

A részletek: a kísérleti alany szukába tizenkilenc embriót ültettek be, ezekből hét egészséges kölyök született. Kettő szülei egy beagle szuka és egy cocker spániel kan, illetve öt, amelynek mindkét szülője beagle.

Alex Travis, a reproduktív biológia professzora azt mondja, a tudósok a hetvenes évek közepe óta próbálkoztak ilyesmivel , de még sosem jártak sikerrel. Ennek oka alighanem, hogy elég pepecselős a munka: a megfelelő állapotú sejteket kell ideális körülmények között összehozni, majd a megfelelő pillanatban (amikor a szuka ciklusa optimális) beültetni. Ha erről bővebben szeretnének olvasni, itt megtehetik, további képeket erre találnak.