A Daily Beast szerint George Lucas számára nem ment valami könnyen a tökéletes Han Solo megtalálása. Kurt Russell, Chevy Chase, Bill Murray, Al Pacino, Jack Nicholson, Robert De Niro, Nick Nolte és Sylvester Stallone is versenyben volt a a szerepért, de végül Harrison Ford lett a befutó, aki egyébként Mark Hamill, vagyis Luke Skywalker társaságában látható a castingon készült videón.

A rendező forgatókönyvének első, 1974-es vázlatában Han Solo még egy zöld színű, kopoltyús szörny, a másodikban pedig egy szakállas, rikító szerkóba öltözött kalóz volt. A jelenleg ismert karakter csak a harmadik nekifutásra, 1975-ben született meg.

Egy kemény, James Dean-stílusú csillagpilóta, aki nagyjából 25 éves. Egy cowboy az űrhajón – egyszerű, szentimentális és magabiztos

– fogalmazott George Lucas, aki eleinte még azt akarta, hogy Han Solót egy fekete színész személyesítse meg. Éppen ezért meghallgatta Billy Dee Williamst is, aki később aztán Lando Calrissiant alakította "A Birodalom visszavágban". Végül azért gondolta meg magát, mert rájött, hogy abban az időben talán nem lett volna annyira szerencsés képernyőre vinni a fekete Han Solo és a fehér Leia hercegnő románcát.