A lényeg

Mi ez? A Golden Globes, amit magyarul Arany Glóbusznak szoktak hívni, csak vajon minek. A Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók szervezete rendezi, 1944 óta.

Mikor van? Idén január 10.-én.

Hol? Los Angelesben, konkrétan a puccos Beverly Hiltonban. Így képzeljék el.

Kik adnak díjakat kinek? Újságírók a filmiparban dolgozóknak.

Ki lesz a műsorvezető? Ricky Gervais, de sokan adnak át díjakat, róluk itt olvashat még.

Kik a jelöltek? Ezen az oldalon mindegyikükről tájékozódhat.

Van ennek honlapja? Van hát, itt.

Január 10-én, vasárnap (nálunk akkor már hétfő lesz) lesz Los Angelesben a Golden Globe-díjátadó. Minden évben rengeteg cikket, posztot, galériát szentelünk ennek a nagyszabású rendezvények, de talán még sosem magyaráztuk el lényegretörően, hogy mi ez, és miért fontos. Hát most megtesszük.

Itt elengedhetik magukat a sztárok

Igaz, itt nem a filmakadémia, vagy egy fontos szervezet, vagy a szakma, vagy a kritikusok, vagy mások díjaznak, hanem a Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók (például Návai Anikó). Ez egyfelől talán csökkentheti az elismerés értékét,másfelől viszont egy oldott hangulatot eredményez, ami hatalmas bulival jár

Mert ez az év első óriás-celebbulija

Január elején járunk, eddig nemigen történt semmi, legfeljebb a Palm Springs-i Filmfesztivál, de attól túlzás lenne hanyattesni. Ez nyitja meg a díjkiosztószezont, oda kell rá figyelni. Már csak azért is, mert a közvetítésben, vagy az önfeledt bulizásban mindig van egy-két mémmé váló pillanat.

Emiatt mindenki kitesz magáért

Lehet szép embereket, és még szebb párokat bámulni, és következtetni arra, milyen lesz az előttünk álló, májusig tartó díjkiosztó-szezon. Lehet nézni jólöltözött és bakizó hírességeket, felfigyelni a trendekre, illetve arra, hogy az ünnepek között/óta ki ugrott be egy sebészetre, felvarratni az arcát.

Szóval tartsanak velünk idén is – hétfőn és kedden nagyon sok mindenről fogunk írni!