David Bowie halála nem csak elkötelezett rajongóit rázta meg, hiszen a január 10-én, 69 évesen elhunyt művész a zene mellett az emberiség kollektív tudatalattijában is kitörölhetetlen szivárványnyomot hagyott maga után.

Akit az elmúlt évtizedekben egy kicsit is megérintett a zenész (meg persze színész, producer, dalszerző, költő, festő stb.) lenyűgöző személyisége, az biztosan nem csodálkozik, hogy Bowie még élete első és utolsó rabosítási fotóján is maradandót alkotott.

Közel negyven éve, 1976. március 21-én történt, hogy kisebb súrlódás jött létre David Bowie léte és az amerikai törvények között, ennek pedig egyenes következménye itt látható:

  

A világ legmenőbb mugshotjának aposztrofált fotó történetét a Mirror elevenítette fel: a zenészt New York állambeli Rochesterben tartóztatták le (egyébként többek közt Iggy Pop társaságában) marihuána birtoklásáért, miután szállodai szobájában 182 gramm füvet találtak.

A rendőrségi intézkedés nem kifejezetten viselte meg Bowie-t, hiszen olyan lazán néz a kamerába, mintha legalábbis egy magazin címlapjához pózolna.

Az éjszakát az énekes végül a Monroe Megyei Börtönben töltötte, majd másnap óvadék ellenében elengedték. A tárgyalásán azonban már nem jelent meg, mert sürgős koncerteznivalója támadt Massachussetts államban.

Három nappal később azért visszautazott, és 200 rajongó sikoltozásától kísérve bíróság elé állt. Bár igen komoly vádakkal, és akár 15 év börtönnel nézett szembe, Bowie mindössze annyit mondott a bírónak: 

Nem vagyok bűnös, uram.

Később, amikor szerencsére elejtették a vádakat, a zenész hangsúlyozta, mennyire kedvesek, udvariasak és „egyszerűen szuperek" voltak vele a rendőrök.

A fotót egyébként 2007-ben fedezték fel egy nyugdíjazott rendőr holmija közt, később az eBay-en 2700 dollárért, vagyis több mint 760 ezer forintért kelt el.