Érezték már úgy, hogy szeretnék egy videó minden egyes pillanatképét kinyomtatni, és büszkén viselni, mint egy ruhát? Nyilván nem, de ez most megváltozhat.

Annak az interjúnak a hatására, amelyet Gillian Anderson és David Duchovny adtak Jimmy Kimmelnek, az új X-akták-évad alkalmából. (Tudják, az eddig kilenc évadot megért sorozat januárban folytatódik.)

A két színész elég sok mindenről beszélt a tévéműsorban. Az első videóban elmondják, azelőtt, hogy jelentkeztek a sorozat főszerepeire, és összefutottak a szereplőválogatáson, még sosem találkoztak. Duchovny megkérdezte Andersont, hogy nem akarja-e összepróbálni a szöveget – de sem ekkor, sem a meghallgatáson nem érezték, hogy ez jól működne köztük.

Sőt, a meghallgatás kimondottan rosszul sikerült: akinek elő kellett adniuk a tökéletes ügynökpárt, sokan voltak, egy nagyon szűk helyiségben, tőlük körülbelül fél méterre. Scullynak nem is sült el jól a dolog, az mentette meg, hogy Chris Carter, a sorozat kreátora ragaszkodott hozzá.

A beszélgetésekből kiderült az is, hogy a sorozathoz végig festették Anderson haját – ami, mármint maga a frizura, komoly feszültségeket keltett kettejük között a kilencvenes években. Anderson elmondása szerint rengeteget forgattak Vancouverben, ahol mindig magas a levegő páratartalma. Ettől a haja állandóan tönkrement, úgyhogy minden felvétel között újra be kellett szárítani, ami elég sok vacakolás, és persze idő.

Mindezt sajnos nem sikerült elsőre elmondania, mert a hosszú és komoly felvezetés után, amely arról szólt, annak idején elég rosszban voltak szereplőtársával, annyira hülyén jött ki, hogy a vancouveri páráról szónokol, hogy egyszerűen röhögőgörcsöt kapott. Így.

Mire nagy nehezen tisztázták a dolgot, Duchovny közölte, hogy ebből ő jött ki úgy, mintha egy óriási seggfej lenne. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy próbáltunk utánanézni a dolognak, de nemigen találtunk semmilyen fogódzót. Nem adjuk fel.)

Anderson ezután arról beszélt, nem volt annyira egyszerű visszabújnia Scully bőrébe, mert amióta véget ért a sorozat, nagyon keményen dolgozott, hogy minél jobban elszakadjon attól a szereptől. Másrészt nem nyúlhatott vissza ugyanoda a scullysága tekintetében, hiszen figyelembe kellett vennie, hogy a karaktere öregedett az eltelt időben, és nem állt meg az élete.

Tisztázták azt is, hogy a mindent átfogó összeesküvés-elmélet is megjelenik majd az új részekben, de lesznek szörnyek is. Duchovny bevallotta, neki egy kakiszörnyes rész volt a mélypont.

Az epizód rendezője a felvétel előtt előadta neki, milyen nagyszabású és fontos történet ez, mindenki elfojtott vágyai és elnyomott érzései testesülnek meg egy ilyen szörnyben, és a többi, és a többi. Csakhogy a kakiember még sminkben volt, úgyhogy amikor látványosan meg kellett ijedniük, akkor igazából egy teniszlabdákkal telerakott állványtól rémüldöztek, miközben a rendező instruálta őket, hogy „ennél sokkal ijesztőbb!”. Aztán kakiember kijött a sminkből, és kiderült, hogy egyáltalán nem az. (Erről a részletről itt a videó.)

De tudjuk, hogy igazából főleg erre voltak kíváncsiak: ahogy Mulder és Scully végre igazából egymásnak esik. Ez, mint korábbi posztunkból is kiderült, nem a sorozat új epizódjaiban látható, csak egy kis ökörködés, amit Kimmel műsorához vettek fel.

(Emiatt a jelenet miatt poénkodtak azzal a műsorban, hogy Scullynak leesett a parókája, Kimmel pedig ekkor vette észre, hogy egyáltalán visel parókát.)