Göteborgban nemrég valaki annyira örült a hónak, hogy egyből meglátta a benne rejlő lehetőségeket, és a végletekig kiaknázta: a Kungsparken tavának jegére hullott hóba rajzolt bele egy hatalmas farkat – csaknem úgy, mint a Pécsi Faszrajzoló Ember.

Csakhogy egy takarítócég munkatársai szépen kimentek, és néhány nappal később eltakarították a művet. Csakhogy addigra már egész Svédországban híre ment a dolognak, ezért azonnal párbeszéd lett belőle a művészi-és szólásszabadságról, illetve a polkorrektségről.

Mint minden Ügy esetében, itt is azonnal Facebook-csoport alakult, amely azt követelte, hogy állítják vissza eredeti állapotába a hófaszt –több mint kétezerötszáz ember érzi magáénak ezt az ügyet.

Elszántságuk eredményes volt: Emilian Sava, az egyik Felelős (takarítócég-alkalmazott) beírt a csoportba, hogy nagyon sajnálja, amiért asszisztált ehhez a szégyenteljes dologhoz, és reméli, hogy helyrehozhatja a dolgot.

Azt szeretném mondani, hogy őszintén megbántam, kátva, hogy milyen sokan hiányolják a hópéniszt. Csak az vezérelt minket, hogy segítsünk a tehetetlen önkormányzatnak, és nem a művészi szabadság megsértésének vágya.

Hát helyrehozta. Így.

Csütörtökön, a kollégái és számos hóágyú segítségével Vallgravenben (amely Göteborg egy másik része), készítettek egy újat. Ez annyira nagy lett, hogy senki érzékenységét nem sértheti, hiszen csak madártávlatból látszik.

A Facebook-csoportban hatalmas sikert arattak. Volt, akinek könnyek szöktek  a szemébe, mások azt írták, minden meg van bocsátva. Már csak egy dolog nyomaszthatja az eset iránt érdeklődőket.

Még mindig nem tudni, ki alkotta meg az első hófaszt.

Köszi, Local