Ian McKellen is végre megszólalt az ügyben. Eddig arról szólt a fáma, hogy az Amerikai Filmakadémia nagyon alulreprezentálja a fekete színészeket és rendezőket, ami nagyon nincs rendjén. Számtalan filmipari dolgozó jelentette be, hogy nem megy el a díjátadóra emiatt. Akik hasonlóan éreztek, a közösségi oldalaikon az

#oscarsowhite

címkével tiltakoztak a túl fehér Oscar ellen.

Will Smith, Spike Lee, Snoop Dogg, George Clooney és még sokan mások is bojkottálják az idei Oscar-gálát, amiért az

túl fehér.

Most az mindegy, hogy a show házigazdája egy fekete színész-humorista, Chris Rock lesz, mert a jelöltek mezőnye teljesen ki van hipózva.

  • Utoljára 2002-ben nyert legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat színesbőrű színésznő (Halle Berry). Legjobb női mellékszereplőként Lupita Nyongo'o-t díjazták 2013-ban. A történelem során pedig csak egyetlen egyszer vihette haza az aranyozott szobrocskát egy ázsiai nő.
A Filmakadémia tagjainak 93%-a fehér, 76%-a férfi, az átlag életkor pedig 63 év.

Ez sok mindent megmagyaráz.

Viola Davis volt talán az első, aki nem magát az Oscar-bizottságot, hanem a hollywoodi finanszírozási rendszert és a producereket kutyázta, mert szerinte leginkább miattuk nincs annyi fekete film a piacon.

Hogy kikről nem esett szó? A melegekről, illetve azokról a színészekről, akik nem fehérek, és nem is feketék.

Eddig!

Az ügyben Ian McKellen is megszólalt, aki újabb szintre emelte az Oscar rasszizmusával kapcsolatos diskurzust.

Nem csak a feketéket hagyja figyelmen kívül a filmipar. Régen a nők voltak ilyen helyzetben, ma pedig a melegek. Soha, egyetlen nyíltan meleg férfi sem nyert még Oscar-díjat. Kíváncsi vagyok, hogy ez előítélet vagy puszta véletlen.

A Filmakadémia persze nagyon trükkös, ezt meg is jegyzi Ian McKellen, hogy Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman és Sean Penn kaptak díjat, amikor melegeket alakítottak filmjeikben.

De mi lenne, ha én is kapnék egyet, amikor hetero férfit játszok?

– tette hozzá a színész.

Ian McKellent kétszer is jelölték, egyszer 1999-ben, legjobb színész kategóriában az Érzelmek tengerében című filmért, másodszor 2002-ben, legjobb férfi mellékszereplő kategóriában A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége című filmért.

Meg is írta a köszönőbeszédét, ami így kezdődött:

Büszke vagyok, hogy én lehetek az első nyíltan meleg Oscar-díjas férfi színész...

Mindkét alkalommal vissza kellett tennie a zakója zsebébe.

Via: Variety