Kesha bírósághoz fordult, hogy semmissé nyilváníttassa azt a szerződést, amely jelenlegi lemezkiadójához köti. Csakhogy a bíróság elutasította a kérelmét, mire az énekesnő nyilvánosan összeomlott, a zeneipar női pedig egymás után biztosítják támogatásukról –Taylor Swift negyedmillió dolláros támogatást ad neki. Hogy miért? Alább részletesen megtudhat mindent, ami a helyzet megértéséhez szükséges.

Kik a főszereplők?

Kesháról, az énekesnőről biztosan hallottak már, ha másért nem, akkor, amikor hirtelen a fél magyar sajtó ráébredt, hogy magyar származású. A történet másik főszereplője egy Dr. Luke művésznéven producerkedő-dalszerző illető (Lukasz Gottwald), akinek Kemosabe nevű kiadójához az énekesnőt lemezszerződés köti. Ezt akarta most Kesha érvényteleníttetni a New York-i bíróságon. Nem sikerült.

Mi történt?

Kesha megállapodást kötött a céggel, amelynek értelmében tíz lemezt jelentet meg náluk. Csakhogy a férfi Kesha állítása szerint bedrogozta, megerőszakolta, és utána is többször bántalmazta, szexuálisan is. A nő feljelentette a férfit, az az ügy még folyamatban van (tárgyalás valószínűleg jövőre lesz), viszont 2014 óta az énekesnőnek egyetlen lemeze sem jelent meg.

Miért?

Nyilvánvalóan nem kedvez az énekesnő lelkiállapota sem a nyugodt alkotómunkához, de az is megérthető, hogy soha többé nem kíván együtt dolgozni, bevételhez juttatni ezután olyan embert, aki bántalmazta. Csakhogy a szerződés, amelyet aláírt, nem tartalmaz olyan kitételt, hogy mindez semmissé tehetné. 

Frissítés

Gottwald ügyvédje nyilatkozatot juttatott el a Rolling Stone magazinnak, amelyben közölte, hogy Kesha erőszakvádjai megalapozatlanok, és nincs is eljárás az ügyben. Ami viszont nem teljesen igaz, mert van eljárás, csak tavaly nyár óta szüneteltetik - mert először ezt az ügyet tárgyalják.

Mi történt a tárgyaláson?

Shirley Kornreich bírónő nem hagyta jóvá a szerződés semmissé tételét, arra hivatkozva, hogy azt hosszas egyeztetés előzte meg, és a tartalma szakmailag bevett gyakorlatnak számít. Kesha ügyvédje arra hivatkoztak, hogy az énekesnő karrierje derékba törik attól, hogy nem dolgozhat nyugodtan, és jelentethet meg új albumokat. Gottwald ügyvédje viszont azzal érvelt, hogy a férfi 60 millió dollárt (16,7 milliárd forint) fektetett be az énekesnő karrierjébe, és abba is beleegyezett, hogy a közreműködése nélkül vegye fel az új albumait. Emellett tagadja az ellene felhozott zaklatási vádakat, és úgy véli, hogy Kesha állításai nem megalapozottak, olyan időszakra vonatkoztak, ami óta sok idő telt el, és a frusztrációját a megfeneklett karrierje okozza, nem fordítva. (Kesha azt mondja, a férfi  2005-ben, 18 évesen bántalmazta őt, akkortájt szerződött a cégéhez. Amerikában még nagykorúnak sem számított.)

Mi kerül bármin hatvan millióba?

A pénzügyi kérdésekről a zeneipart jól ismerő forrásunk a következőt mondta:

„A zeneipari szerződéseknél mindig megvan előre, hogy mit vállal az egyik fél, és mit a másik. Van úgy, hogy előleget kapnak a zenészek/szerzők, a majd a jövőben keletkező bevételeik terhére. Például Kesha kap egymillió dollárt a felvétel körüli költségekre, és amíg a kész lemez eladásaiból meg nem térül ugyanennyi, addig minden minden bevétel a kiadóé, utána indul az osztozkodás. A másik, nagy kiadóknál bevett szokás, hogy állnak minden költséget, övék a hangfelvétel és minden jog, az előadó pedig bizonyos százalékot kap a bevételekből.

Az alkotók és a kiadók általában több lemezre írnak alá szerződéseket, de a tíz album így is elég soknak számít. Ha Gottwald valóban beletett 60 milliót az énekesnő finanszírozásába, akkor érthető, hogy azt vissza akarja kapni.

A kérdés még ugye az, hogy a lemezkiadók manapság teljes menedzsment szerződést kötnek, vagyis a koncertek, pólók, minden az ő kezükben van. Turnét szervezni, lemezt eladni a világban, meg promózni elég nagy költség, mindent mozgatni szállítani, szuperprodukciót lerakni iszonyat drága, szóval valószínűleg tényleg sok pénzt beletettek. Ráadásul van ugye egy felfutási idő, mert először csak pumpálják bele a pénzt, hogy mindenhonnan őt lehessen hallani, nagy turnékat szerveznek, stb. Körülbelül utána kezd el az egész megtérülni. És őszintén szólva nem vagyok egészen biztos abban, hogy Kesha esetében ez megtérült."

Mi lesz ezután?

A bírónő nem minősítette a bántalmazás orvosi bizonyítékait (látleletek) elég meggyőzőnek ahhoz, hogy emiatt semmissé tegye a szerződést. Ezt mondta:

az ösztönöm azt súgja, hogy azt tegyem, ami üzletileg indokolt.

Az énekesnő ugyanakkor ezt nyilatkozta

tudom, hogy képtelen vagyok Dr. Luke-kal dolgozni. Fizikailag képtelen vagyok. Semmilyen szempontból nem érzem magam biztonságban.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy az énekesnőnek kötelező úgy tennie, mint ha mi sem történt volna. Továbbviheti az ügyet egy magasabb szintű bíróságra (mert bár mindez a New York Supreme Courtban zajlott, ez valójában a helyi területi bíróság, szóval van hová eszkalálni az ügyet), összedobhatja gyorsan és bénán a hátralevő albumait, vagy hivatalosan szerződést bonthat Gottwalddal, csakhogy akkor ugye sok pénzt kell visszafizetnie, amije viszont nincsen – nem adott ki új lemezt, nem turnézott, nem számít annyira kurrens előadónak, hogy mindenhonnan az ő dalai szóljanak, és sok időt töltött elvonón is. Gottwald egyelőre nem örülhet annyira: ő is perelt, mégpedig Kesha anyját, amiért  szerinte  alaptalan vádakkal, jó híre csorbításával próbálta elérni, hogy az énekesnőből több anyagi haszna legyen, illetve nagyobb befolyása legyen a karrierjét érintő döntésekre. A keresetét nem találták megalapozottnak. Beadott egy másikat.

Mit szólnak a történtekhez mások?

A közvéleményt felháborítja az eset, ismert énekesnők pedig egymás után biztosítják támogatásukról Keshát. Taylor Swift negyedmillió dollárt (ez csaknem hetvenmillió forint) adott az énekesnőnek, amit onnan lehet tudni, hogy Kesha anyja kiírta a Twitterére.

Más celebek  tudtunkkal, aztán ki tudja, mit csinálnak stikában az együttérzésükről biztosították az énekesnőt, illetve bátorító szavakat küldtek neki. Ilyen Tweetekből itt láthat egy marékkal, ha szereti, amikor emberek nem csinálnak semmit, de szépeket mondanak róla. E tekintetben az ügy egyetlen érdekes vonatkozása, hogy Demi Lovato énekesnő a jelek szerint azon hőzöng, hogy Taylor Swift nem hallatja a hangját, márpedig milyen fontos lenne a feminizmus jegyében kiállnia - azért az emberért, akinek most küldött egy csomó pénzt, hogy könnyebben kivásárolhassa magát a szerződéséből.