2016-ban is átadják az Oscar-díjakat, de hogy idén lesz-e bármilyen botrány vagy hiszti– már a meglévőn kívül – majd csak hétfőn hajnalban derül ki. De minden esély megvan arra, hogy történjen valami szokatlan, ugyanis az elmúlt években is voltak botrányközeli, vagy különösen emlékezetes események a filmes díjátadón.

1973 - Marlon Brando bojkottja

Nem a 2016-os Oscar-díjátadó az első, amit többen is bojkottálnak. Most azért háborognak, mert az egyéni kategóriákban egyetlen egy fekete bőrű színészt sem jelöltek, 1973-ban pedig Marlon Brando pedig azért bojkottálta a díjátadót, mert elítélte, hogy az amerikaiak lenézték, megalázták vagy gyakran bántalmazták is az őslakos indiánokat. Brandónak végül odaítélték a díjat A keresztapában nyújtott alakításáért, ő viszont egy apacs indiánnak öltözött aktivistát küldött maga helyett az Oscar-díjátadóra, ő pedig nem vette át a szobrot, amit Roger Moore adott volna át neki.

1998 - Ben Affleck és Matt Damon ordibálása

Botrányosnak nehezen mondható, de igencsak emlékezetes pillanata volt az Oscar-díjátadóknak, amikor Ben Affleck és Matt Damon annyira örültek annak, hogy díjat kaptak, hogy nem nagyon fogták vissza magukat.

2000 - Angelina Jolie és testvére csókja

Angelina Jolie egészen egyszerűen szájon csókolta bátyját, James Havent, és mikor a színpadon átvette díját az Észvesztő c. filmben nyújtott alakításáért, bátyjának is köszönte meg azt.

2001 - Björk szettje

Björk a 2001-es Oscar-díjátadóra egy olyan ruhában érkezett, amiben gyakorlatilag úgy nézett ki, mintha egy döglött hattyút tekert volna magára.

2002 - Roman Polanski Oscarja, amit nem vehetett át személyesen

A legjobb rendezőnek járó díjat ítélték oda Roman Polanskinak, a lengyel rendező viszont nem vehette át személyesen a díját, ugyanis Amerikában 1977 óta körözik nemi erőszak és kiskorú megrontása miatt.

2003 - Adrien Brody és Halle Berry csókja

Jó, ez nem volt olyan bizarr, mint Jolie csókja, de legalább olyan váratlan volt és legalább olyan emlékezetes is maradt.

2007 - Szerelmi háromszög vol. 1.

A 2007-es Oscar szerelmi drámájának főszereplői Cameron Diaz, Justin Timberlake és Jessica Biel voltak. Timberlake nem sokkal az Oscar előtt megtartott Golden Globe előtt szakított Diazzal, aki a Golden Globe-on botrányt is csapott ezért, így volt izgulás, hogy az Oscaron is lesz hiszti, de végül mindenki szépen nyugton maradt.

2009 - Szerelmi háromszög vol. 2.

Jennifer Aniston és Brad Pitt válása után Pitt összejött Angeline Jolie-val, és a 2009-es Oscar-díjátadó volt az első, ahol ezek hárman először mutatkoztak egyszerre, egy helyen, sőt, Aniston díjátadóként szerepelt, miközben Pitt-et és Jolie-t is jelölték. Botrány végül nem volt, felesleges volt rettegni.

2009 - Beyoncé bimbóvillantása

Botrány persze ebből sem volt, de az Oscaron nem szokott nagyon előfordulni, hogy látjuk valaki bimbóját. Beyoncé viszont megmutatta, igaz, akaratán kívül, mikor Hugh Jackmannel énekelt és táncolt a színpadon, egy meghajlásnál pedig kificcent az, aminek nem kellett volna. Mármint.