Borzasztó fontos egy hollywoodi színésznőnek, hogy nagyon tehetséges legyen, de igazi díva azokból lesz, akik emellé megjelenni is úgy tudnak az eseményeken, ahogy azt az ember(ek) egy legendától elvárjá(k). Ebbe a heti trendbe az utóbbi hat évtizedből kiválasztottuk azokat a színésznőket, akik megkapták a színészi karrier legfontosabb Oscarját, és mellé a leggyönyörűbbek voltak, amikor átvették a legjobb női alakításért járó díjat. Vajon az idei nyertes felér majd hozzájuk? Hamarosan kiderül.

Julie Andrews

A '60-as évekkel kezdjük, és ennek az évtizednek a legjobb színésznői közül Julie Andrewst választottuk, aki 1965-ben kapta meg a díjat a Mary Poppins főszerepéért. Egy évvel később A muzsika hangjáért is jelölték, és mi sem jelzi jobban Andrews státuszát, hogy az előző Oscar-gálán Lady Gaga énekelte neki frenetikusan a musical leghíresebb dalait.

Szóval bár most már otthon van Hollywood nagyjai között, hogy amikor tökéletes eleganciával átvette a díját több, mint ötven évvel ezelőtt, arról beszélt, hogy vendégnek érzi magát Hollywoodban, és hogy milyen kedvesek vele az amerikaiak. Több fotót is mutatunk mindenkiről a képösszeállításban, de Andrewsnak a videóját is érdemes megnézni, mert ott azért több látszik belőle. Fantasztikusan elegáns, szép, visszafogott és szimpatikus volt, minta skatulyából húzták volna ki.

Jane Fonda

A hetvenes évekből Jane Fondát pécéztük ki, egyrészt mert ő is legendának számít a mai napig, másrészt kétszer is ő lett a legjobb színésznő ebben az évtizedben: '72-ben és '79-ben is kitüntették ('77-ben és '79-ben pedig jelölést kapott). Fent azt láthatja, hogy a második Oscarját hogyan vette át: Julie Andrews bukósisakhaja ekkor már rég nem volt divatban, helyette a hatalmas loboncok dívtak, Fonda egy egyszerűségében is nagyszerű, bő ujjú, éjszürke ruhában tündökölt.

Cher

Chert Oscarra csak egyszer jelölték életében, de ezt az egy jelölést 1988-ban egy olyan szerelésben váltotta győzelemre, hogy az nemhogy az évtized, de gyakorlatilag az évszázad legemlékezetesebb oscarátvevő ruhájává vált. Mi itt hiába sokkolódunk nap mint nap a villantásoktól, hogy ezek a mai fiatalok mit meg nem engednek maguknak, Cher csaknem harminc évvel ezelőtt fogta, és gyakorlatilag bugyi-melltartóban ment el az Oscar-gálára. Jó, volt körülötte egy kis átlátszó lebernyeg meg egy fekete boa, de ez nem változtat a tényen, hogy ennél még egy hastáncosnő is több ruhát szokott viselni. És vegyük még hozzá, hogy Cher ekkor 41 éves volt.

Gwyneth Paltrow

A '90-es évek valahogy nem annyira kedveztek a szexi színésznőknek, legalábbis ami a legjobb színésznő Oscar-díját illeti: Kathy Bates, Holly Hunter vagy éppen Frances McDormand éppen nem arról híresek, hogy férfiak milliói szexszimbólumnak tartanák őket. Úgyhogy ebből az évtizedből Gwyneth Paltrow-t választottuk, aki 1999-ben okozott meglepetést azzal, hogy elnyerte a Filmakadémia szavazói többségének szimpátiáját.

A szerelmes Shakespeare-ben ugyan lehet, hogy nem minden idők legelsöprőbb alakítását nyújtotta, de amikor átvette a díjat, akkor viszont pontosan úgy nézett ki, ahogy egy hollywoodi hercegnőtől elvárja az ember. Vagy ahogy egy Barbie baba elmenne átvenni a neki járó Oscart. Egy dolgot nem lehet elvitatni tőle: minden ízében precízen tökéletes.

Charlize Theron

A kétezres években viszont olyan bombázók is megnyerték a legjobb színésznőnek járó díjat, mint Nicole Kidman és Halle Berry, de ebben az összeállításban helyettük Charlize Theron kapott helyet, és remélhetőleg a fotókon kívül nem kell különösebb magyarázat, hogy miért.

Míg Gwyneth Paltrow őrülten csinos volt öt évvel korábban, addig Theron 2004-ben kifejezetten a dögösségre ment rá. A szőke hajához le is volt barnulva (barnítva?) elég rendesen, úgyhogy a ruhája mintha ezüstből lenne, ő maga pedig aranyból. A klasszikus Hollywood dicsfényét és dekadenciáját vitte tovább Theron a XXI. századba.

Jennifer Lawrence

A '10-es évek leg- leg- leg- színésznőjének pedig minden bizonnyal Jennifer Lawrence-et tekinthetjük, akire már csak azért is érdemes odafigyelni, mert idén is a legjobb női alakítás díjára jelöltek között van.

Ki volt a legszebb?

Riválisai Brie Larson a Room (Szoba) című filmből, Charlotte Rampling a 45 Yearsből (45 év), Saoirse Ronan a Brooklyn című alkotásból, plusz Cate Blanchett, aki Lawrence-hez hasonlóan szintén nemrég nyert már egy Oscart ebben a kategóriában – két évvel ezelőtt.

Jennifer Lawrence-ben az a zseniális, hogy ő olyan, mint a mesebeli okos lány, és ez ebben a szettjében is remekül érvényesül. Szexi, de nem kihívóan. Tökéletesen elegáns, de még így is érvényesül valamennyi a vagányságából. Tipikus csinos szőke nő, de mégis intelligens és kifinomult személy benyomását kelti.

Valószínűleg pont ez kell ahhoz, hogy valakiből szupersztár legyen Hollywoodban: hogy mindenki azt lássa meg az illetőben, amit látni szeretne. Jennifer Lawrence tényleg mindenkinek nyújt valamit. Önnek ő a kedvence? Vagy azért a nagy elődök közül valaki jobban lenyűgözi? Szavazzon!