Robert De Niro újra nekifutott annak a konteónak, miszerint a védőoltás egyetlen éjszaka alatt autistát csinálhat egy gyerekből, és tette mindezt a Today show adásában április 13-án.

A színész már eddig is nyíltan támogatta a Hollywoodban különösen népszerű és nagyon veszélyes oltásellenes mozgalmat, sőt, nemrég egy olyan dokumentumfilmet is promótált, amit a felháborodás miatt le kellett venni a Tribeca Filmfesztivál műsoráról. (A filmet egyébként az az Andrew Wakefield rendezte, akinek kétséges és igen alaptalan felmérései elindtották az egész őrületet 1998-ban.)

De Niro most a riporter, Willie Geist kérdéseire ismét kijelentette, hogy nem biztos benne, 18 éves fia, Elliot autizmusát nem a gyermekkori oltásai okozták.

„Sok ember hajlandó lenne kiállni, hogy elmesélje, egyetlen éjszaka alatt látta megváltozni a gyerekét"- tette hozzá. A kérdésre,  miszerint ő maga tapasztalt-e ilyet, csak annyit mondott

A feleségem ez állítja. Én nem emlékszem. De a gyerekem autista. És minden gyerek más.

A revelációval nem kifejezetten felérő kijelentés után arról beszélt, hogy szerinte hiba volt levenni a kérdéses filmet a fesztivál programjáról, mert szerinte mindenkinek tudnia kell erről.

„Én, egy autista gyerek apjaként aggódon, és szeretném tudni az igazságot. Nem oltásellenes vagyok, csak biztonságos oltást szeretnék."

Arra a felvetésre, hogy széles körű kutatások bizonyították, hogy az oltás nem okoz autizmust, csak annyit reagált, hogy szerinte ez bonyolultabb probléma ennél.