Britney Spearst 2008-ban helyezték gondnokság alá, mert sem szakmai, sem magánéletét nem tudta felelősen irányítani. A New York Times szeretett volna interjút készíteni az énekesnővel a témában, de nem adott nekik, ahogy a felügyeletével megbízott személyek sem. A lap így egy alapos háttércikkben dolgozta fel Spears jelenlegi helyzetét, amelyből kiderül:

Spears évente milliókat költ azokra, akik vigyáznak, hogy ne szórja el a millióit.

A részletek

Britney Spears magánélete 2006-ra nagyon rázós lett: abban az évben fotózták le, ahogyan csecsemő fiával az ölében furikázik egy kabrióban, és abban az évben nyújtotta be a válókeresetet. (Kevin Federline, a fiai apja volt a férje, 2007-ben véglegesítették a válásukat.) Egyre többet ivott és drogozott, 2007-ben kétszer járt elvonón, de idő előtt abbahagyta, miközben folyamatosan attól félt, hogy elveszíti gyerekei felügyeleti jogát. 2007 októberében így is lett.

2008-ban, végleges összeomlása után helyezték gondnokság alá. Bizonyára emlékeznek rá, mi előzte meg ezt: leborotválta a haját, összevissza száguldozott a kocsijával, pszichiátriára került. 

A gondnokság (ahogy Kaliforniában hívják), illetve gyámság Amerikában is ugyanarra irányul, mint nálunk: olyan személyek jóllétének fenntartására és ügyeinek intézésére, akik erre önmagukban képtelenek - idősek, értelmükben sérültek, vagy súlyos betegek. Kétféle gyámot szoktak arrafelé elrendelni: egy olyat, aki az illető testi-lelki egészségéért felel, illetve egy olyan, aki a pénzügyeit kezeli. Spearsnek mindkettő van: az apja az előbbi, az utóbbi pedig egy Andrew M. Wallet nevű ügyvéd. 

Ki mit csinál?

 Wallet szerepe egyértelmű: pénzügyeket kezel. Ennél összetettebb feladat az énekesnő apjáé: ő vezeti Spears cégbirodalmát (az előadóművészet mellett parfümöt és fehérneműt is forgalmaz), de az olyan apróságokra is figyel, hogy bevegye a vitaminjait.

Ügyel arra, hogy megfelelőek legyenek a fellépőruhái, jó a személyzete, és a megfelelő üzleti ajánlatokat fogadja e - így lett például 2012-ben zsűritag az amerikai X-Faktorban. Ezért évi 130 ezer dollárt (35,6 millió forint) és saját irodát kap. Ezt a lánya bevételeiből fedezik. Emellett 1,5 százalékos részesedése van a haszonból, amely az énekesnő vegasi műsorával kapcsolatban keletkezik (ez a jegyáraktól kezdve a reklámpólókig mindent jelent).

Befolyása olyan apróságokra is kiterjed, mint hogy a lánya innivalót vesz a Starbucksban, vagy letölt egy dalt iTunes-ról.

Pénz, rengeteg pénz

A bíróság a gondnokság alá helyezésekor kijelölt Spearsnek egy ügyvédet. Az illető neve Samuel D. Ingham III., ő most azért felel, hogy az énekesnő gyámjai ne éljenek vissza a helyzetükkel, sem anyagilag, sem erkölcsileg. 2008 óta ezért több mint kétmillió dollárt (körülbelül 548 millió forint) kapott tőle, az óradíja saját bevallása szerint körülbelül 163 ezer forint. 

 Ez csekélyebb összeg ahhoz a 6,9 millió dollárhoz (1,89 milliárd forint) képest, amelyet a gondnok-gyámjai, illetve egyéb ügyvédei kapnak azért, mert Spears ügyeit intézik. Az énekesnő nyilvánosan még sosem kérdőjelezte meg ezeknek a kifizetéseknek a jogosságát.

Inghamhez kéne fordulnia akkor is, ha szeretne kikerülni a gondnokság alól. Kezdetben akart - két ügyvédet is megkeresett 2008-ban. Egyikük Adam Streisand, aki azt mondja, Spears annak idején nem akarta, hogy az apja kezelje a pénzügyeit. „Fellebbezni akart az ideiglenes gyámságot kimondó határozat ellen, de rettenetesen aggódott a gyerekei miatt, és úgy tűnt, megértette, hogy ez a legjobb, amit tehet annak érdekében, hogy láthassa őket.” A dolog már csak azért is érvényben maradt, mert a bíróság úgy ítélte meg: Spears nem beszámítható eléggé ahhoz, hogy maga válasszon ügyvédet - Streisand ezt elfogadta, bár nem értett vele egyet, és távozott a színről. 

2008 végére véglegesítették a helyzetet, abban az évben az MTV-nek az énekesnő még nyilatkozott a témában: azt mondta, hogy túl szigorú irányítás alatt tartják, és szabadnak érezné magát, ha nem korlátoznák ennyire.

Semmi izgalom, semmi szenvedély. Még ha börtönbe is kerülsz, tudod, hogy egyszer majd kijutsz. De ez sosem ér véget.

2009-ben már újra turnézott, és azóta is folyamatosan dolgozik. Amikor ez a kérdés legutóbb felmerült, úgy tűnt, nem akar véget vetni ennek a helyzetnek.

Helyzet

Britney Spears szeptemberben két évvel meghosszabbította Las Vegasban adott műsorára kötött szerződést, ezért 35 millió dollárt (9,5 milliárd forint) kap. 2015-ben a Forbes szerint ő volt az ötödik legjobban kereső női zenész, és még idén megjelenik új lemeze.

Tavaly azt mondta a People-nek, hogy még sosem volt ilyen boldog, mint most, és az Instagramján közvetített valóság is szép. David Lucado, az expasija szerint mindenkinek, aki személyesen ismeri, nyilvánvaló, hogy a magánéletében egyáltalán nem szorul segítségre: remekül megvan a fiaival.

Hat hétig hetente háromszor van fellépése, aztán hat hétig pihenhet. Las Vegas és Los Angeles (a gyerekei oda járnak iskolába) között ingázik, a fellépései után repülőre ül, és hazamegy.

Rendszeresen találkozik rajongókkal is a fellépése előtt, de az ilyen alkalmakat szigorúan szabályozzák: nincs szelfi, autogramkérés, és túl közel se lehet menni hozzá. 1500 dollárba kerül egy ilyen meet-and-greet, ez körülbelül 410 ezer forint. A VIP-program koordinátora Felicia Culotta, aki szerint Spears nagyon félénk.

Tudom, hogy ezt nagyon nehéz elhinni - amikor színpadra lép, elképesztően energikus. De rettentően félénk. [...] Ha úgy mész be hozzá, hogy félsz tőle, ő is félni fog tőled. Úgyhogy ne félj tőle. Teljesen normális.

Szóval?

Britney Spears láthatóan kiegyensúlyozott magánéletet él, és sokat keres. De mivel a közvetlen környezetén kívül senki sem lát rá vagyoni és egészségügyi, illetve magánéleti helyzetére, a sajtó és a rajongói évek óta találgatják, hogy szüksége van-e egyáltalán ilyen szoros felügyeletre. Azok, akik segíthetnének, hogy ezt ő maga döntse el, pillanatnyilag tőle kapnak fizetést: a gondnok-gyámok, és az orvosok. És nem áll érdekükben, hogy ezt a rendszert ne tartsák fenn.

(New York Times)