Emlékszik még a kilencvenes évek meghatározó tinisorozatának Andrea Zuckerman-jára? Gabrielle Carteris játszotta őt a Beverly Hills 90210-ben, most azonban egy egészen más területen tűnt fel: a Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artist (ez gyakorlatilag a helyi film-, tévé- és rádiós színészek szakszervezetét takarja) aktuális elnökeként

teljes mellszélességgel áll ki az életkorból adódó diszkrimináció ellen. 

Elmagyarázzuk, hogy mit is jelent ez pontosan.

Amióta az internet tele van olyan filmes weboldalakkal mint az IMDB vagy a StudioSystem, a filmeken túl bármely nemzet színészeiről megtudhatunk akármit, ami érdekfeszítőnek minősülhet velük kapcsolatban. Ez persze magában hordozza annak a lehetőségét/veszélyét is, hogy olyan adatok is nyilvánosságra kerülhetnek, amelyeket a szóban forgó művészek nem biztos, hogy szívesen tudatnának a világgal. (Mint mondjuk a magasságuk vagy az életkoruk, de tulajdonképpen bármi.)

Gabrielle Carteris az életkorral kapcsolatos ellenérzéseit fejtegette a Hollywood Reporter augusztus 24-ei számába írt vendégcikkében. Elmondta, mennyire igazságtalan dolognak tartja, hogy ezekre az említett weboldalakra minden következmény nélkül kikerülhetnek a színészek születési adatai, amivel, ha máshogy nem is, de tudat alatt könnyedén befolyásolhatók az ügynökségek castingosai. 

A 90'-es években ilyenek nem léteztek. Különben vissza se hívtak volna Andrea szerepére, hiszen 29 éves voltam, a szerepem szerint pedig 16.

Azt mondja, kiváltképp a női színészeket érinti a megkülönböztetés, de valójában a férfiak is hátrányt szenvedhetnek miatta. A szakszervezettel a háta mögött azonban ezen sürgősen változtatni akar, és egy új, kaliforniai törvény szerint erre lehetősége is van: ez arról szól, hogy

az IMDB-nek és társainak kötelessége lesz letörölni az életkorra vonatkozó adatokat azoknál a művészeknél, akik előfizetnek az oldalukra. 

Noha előfordult már, hogy például a Family Guy című rajzfilmsorozatban épp a színésznő korán élcelődtek, neki mégis az fáj ebben a témában a legjobban, hogy emiatt egy színész nagy eséllyel nem a kvalitásainak megfelelő szerepet kapja meg, hanem csakis azt, ami korban hozzá illik. Pedig - azt mondja - a színészet pontosan arról szól, hogy adott esetben azt játszod el, ami nem vagy. 

Érdekes egyébként, hogy pont Carteris lelke sérül ettől a már régen elfogadott dologtól. Vessen még egyszer egy pillantást arra a cikkünkre, amelyben a Beverly Hills, 90210 szereplőit hasonlítottuk össze akkori és mostani önmagukkal:

a színésznő közel 26 év alatt szinte semmit nem változott.

Azt persze ő tudja biztosan, hogy az IMDB-n lévő születési dátuma mennyiben vetette vissza a színészi karrierjét azóta, amióta az oldal elindult, de talán egyszerűbb lenne az élete, ha inkább a hozzá hasonlóan öregedni nem tudó hírességek sorába állna be vagy azok közé, akik elfogadják magukat annyi idősnek, amennyik valójában. 

Forrás: USMagazine