A Star Academy műsorvezetőnője az RTL Klub gyakornokaként kezdte pályáját, az elmúlt években számos országosan ismert tévés produkció elkészítésében vett részt (X-Faktor, Reggeli, Csillag Születik, Szombat esti láz). Születésnapja alkalmából beszélgettünk – többek között elmondta, hogy szerinte miért szerethető a TV2 Star Academy című műsora; mesélt arról, hogy miért zrikálják egymást Majkával és beszélt arról is, hogy milyen volt az RTL Klubtól a TV2 csatornájához igazolni.

Már több, mint 10 éve dolgozol műsorvezetőként. Mi az, ami a mai napig kihívást jelent számodra?

Azt hiszem, hogy a mai napig én vagyok saját magam legnagyobb kritikusa, mindig találok valamit, amit lehetne jobban, vagy legalábbis másképpen csinálni. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy mikor jöttem ki úgy egy élő műsorból, hogy megveregettem a saját vállamat, hogy „na, ez most igazán jó volt, minden rendben ment”. Nagyon jól érzem magam műsorvezetés közben, imádom csinálni, de mindig azt érzem, hogy van még mit tanulnom, van hova fejlődni. A Star Academy műsorában például az összefoglalós műfaj teljesen új nekem, ilyet még nem csináltam korábban. Ez nagyon tud motiválni, meg az is, hogy milyen egy csapatban létezni, csapatban dolgozni. A műsorvezető társaim folyamatosan cserélődnek, és az is nagyon tud inspirálni, hogy éppen kivel kell csapatban együttműködni, egymásra hangolódni. Csapatjátékosnak tartom magam, egyszerűen szeretem megélni azt, hogy egy nagyobb stábbal létrehozunk valamit, ami aztán bekerül a tévébe.

Mennyiben más egyedül műsort vezetni, mint párban?

Teljesen más, de hogy melyik a jobb, arra már korábban is kerestem a választ, mert sokszor feltették már nekem ezt a kérdést az újságírók. Nagyon sokáig nem tudtam válaszolni erre, csak diplomatikusan annyit mondtam, hogy nyilván mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, és ha az ember egyedül van, akkor az nagyobb szabadságot ad, a saját ritmusodban viheted végig a gondolatmenetedet. Ha igazán a szívemre teszem a kezemet, azt kell mondanom, hogy sokkal jobb párban. Egyszerűen sokkal szórakoztatóbb, sokkal több izgalom és adrenalin van benne. És sokkal több a váratlan, kiszámíthatatlan szituáció. Most már az a véleményem, hogy sokkal élvezetesebb, inspirálóbb párban műsort vezetni.

Hogy érzed, hogy ott tartasz most, ahol fiatalon gyakornokként elképzelted, hogy szeretnél lenni?

Soha nem képzeltem el előre, hogy hol is szeretnék tartani. Nagy álmom volt, hogy hétvégi élő show-műsorokat vezethessek. Ha valaki elindul ezen az úton, és szórakoztató műsorokban kezd el dolgozni, akkor ez a csúcs. Nagyon hálás vagyok, hogy ennyi év után is ott állhatok, ahol állok, de nyilván nem tudom még, hogy mennyi van ebben itthon, mennyi a korlimit, és hogy merre vihet még az út. Mindenesetre én ezt imádom csinálni.

A két legnagyobb kerekedelmi csatornánál is voltál és vagy kiemelt női műsorvezető. Milyen lehetőségek vannak még előtted, visszamennél esetleg a jövőben szerkesztőnek?

Ismerem azt az oldalt, mert onnan jöttem, nagyon sokat dolgoztam szerkesztőként a kamera másik oldalán.

Egy műsor olyan a szerkesztőnek, mint a gyereke. Legalábbis én mindig ezt éltem meg. És tettem egy fogadalmam, hogy ha nekem családom lesz és gyerekeim lesznek, akkor már nem vállalok szerkesztőként munkát.

Talán furcsán hangzik, de én most a tévézéstől pont azt kapom, ami a legnagyobb örömet okoz, de emellett marad erőm és energiám a családomra is,és ez így is van rendjén. A gyerekeim most kezdik a bölcsődét és az óvodát, aztán majd jön az iskola, tele leszünk fontos szülői teendőkkel. De nagyon sok tervem van, ami már nem a tévézéshez kapcsolódik - ezek közül már néhány meg is valósult korábban, tavasszal jelent meg a könyvem és említhetném a barátnőmmel közös vállalkozást is. Most a Star Academy azért minden időmet leköti, ez az ősz leginkább a műsorvezetésről fog szólni, amit egyáltalán nem bánok.

Amikor csatornát váltottál és az RTL Klubtól a TV2-höz igazoltál, milyen célokat tűztél ki magad elé és milyen elvárásokat támasztott veled szemben a csatorna?

Én leginkább friss impulzusokat vártam, hogy egy új légkörben, jó hangulatban tudjak dolgozni. Akkoriban úgy éreztem, hogy elfogytam, de az új közegben nagyon sokat tudtam töltődni. 

Azt gondolom, hogy a TV2 elvárása felém az volt, hogy végezzem ugyanolyan lelkiismeretesen a munkámat, ahogy korábban.

Mennyire nehéz egy tévécsatorna kiemelt női arcának lenni?

A TV2 ilyen szempontból elég jól áll, és nem gondolom, hogy ez bármiféle teherként nehezedne rám. Nagyon komoly műsorvezetői csapatban vagyok most, itt van Claudia, Tilla, Majka, szóval ennél a csatornánál egyáltalán nem csak egy ember van előtérbe helyezve. Több karakteres, fajsúlyos személyiség van itt, és nekem ebben a csapatban dolgozni megtiszteltetés.

Egy Facebook bejegyzésedben leírtad, hogy miért szeretsz tévézni: „leginkább az olyan pillanatokért, amikor a műsor előkészítése közben történik valami, ami megsúgja, hogy ez most valami nagyon jó lesz”. Volt olyan műsorterv, amit visszautasítottál, mert azt érezted, hogy ez nem lesz jó?

Nem, ilyen még nem volt. De egy műsort csak úgy érdemes elkezdeni, hogy az ember tényleg hinni tud abban, amit csinál. Olyan volt, hogy valamit már nagyon régóta csináltam, és kicsit elfáradtam benne, vagy úgy éreztem, hogy a brand egyszerűen elfáradt. Nyilván vannak nézettebb meg kevésbé nézett produkciók, de amikor a szerkesztők nekiállnak megvalósítani valamit, akkor hisznek abban, hogy az jó lesz, és ez ösztönösen átragad a műsorvezetőre is.

A Star Academy egyszerre tehetségkutató és valóságshow. Mennyire függ a szereplőktől és a zsűritől, hogy nézhető és jó legyen a műsor?

Mindenki benne van masszívan. Mivel ennek a műsortípusnak aktívan része az, hogy bemutatjuk a szereplők hétköznapjait is, nyilván nagyobb súly van az énekeseken, de ahhoz, hogy ez a műsor nagy összességében működni tudjon, mindenkinek jónak kell lenni benne. Ha rossz lenne a zsűri, hiába lennének szuper jók az énekesek, egyszerűen nem élne meg az élő show, de azt gondolom, hogy itt a zsűri most nagyon egy hullámhosszon van. Nagyon jókat szórakozunk Majkával rajtuk, és nagyon jó a hangulat. 

A nézők úgyis kiszagolják, hogy milyen a hangulat a stúdióban, és ha érezhetően jó kedvvel ülnek ott az emberek, az átragad a nézőkre is. Az más kérdés, hogy a nyári szünetről visszatérve mennyi idő kell ahhoz, hogy a műsor eljusson az emberekhez.


Ez világos, csak közben finoman is szólva alacsony a műsor nézettsége. Ilyenkor nem kell valamin változtatni?

Ezt nem az én dolgom megválaszolni, de személy szerint azt gondolom, hogy az, hogy egy műsort mennyien néznek, abban nagyon sok mindennek van szerepe.

Nekünk, műsorvezetőknek az a dolgunk, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk magunkból a lehető legnagyobb lelkesedéssel. Mi azt érezzük, hogy ez megvan, és belülről is jó érzés csinálni a műsort.

 Nem értem azokat a kritikákat, amik szerint ezek a fiatalok nem elég jó énekesek, hiszen pont azért vannak itt, hogy a szemünk előtt válhassanak profivá. Mitől lenne érdekes ha csupa tökéletes hangú, „kész énekest” mutatnánk? Pont az a lényeg, hogy lássuk kik azok, akik tényleg tesznek az álmaikért és hamar kiderül, hogy kik azok, akik csak alibiznek. Ennek a 16 fiatalnak az élete igenis érdekes. És alternatíva lehet azoknak, akik szeretik a reality műfajt, de már besokalltak a nagyon trash tartalomtól. Aki elkezdi nézni, az rákattan, mert ez egy szerethető műsor.

Azt lehet tudni, hogy milyen további műsorokban számítanak rád a TV2-nél?

Még nem tudom, a továbbiakról még nem beszélgettünk. Most a Star Academy az egész őszi szezont uralja, nem is nagyon férne bele más, majd év vége fele kiderül, hogy mi lehet a folytatás.

A műsorban rendszeresen lebunkózod Majkát. Ez tudatos műsorvezetői elem vagy csak spontán vicc?

Nyilván nem szoktuk ezt előre megbeszélni, csak zrikáljuk egymást. Alapvetően egy női-férfi párosról is elmondható, ami ránk különösen igaz: a nő a kötelességtudóbb alkat, a férfi pedig jóval lazábban és vagányabban áll hozzá az élethez és a munkához. Ezen szoktunk viccelődni, hogy szerinte kettőnk közül én vagyok a stréber, ő pedig a rosszfiú, pedig én aztán nem tartom magam strébernek, csak elvégzem a munkámat. A két véglet ezért működik jól: nem vagyunk egyformák, de mégiscsak kiegészítjük egymást. Egyikünk se sértődik meg, ha bárki bármilyen sértőnek tűnő dolgot beszól a másiknak, ez maximálisan benne van a kapcsolatunkban. Az öltözőfolyosón is pont ugyanígy osztjuk egymást.

Számodra fontos a szakmabeliek véleménye?

Igen, persze, számít. Aki olyan hivatást választott, ami a nyilvánosságnak szól, az hazudik, ha azt mondja, hogy nem érdekli, hogy mit gondolnak róla.

Elsősorban az embereknek csináljuk a műsort, de közben a szakmabeliek véleménye az, ami előre tud vinni, amiből építkezni lehet. Szóval igen, érdekel, hogy mit gondolnak rólam, és nyilván adok is a megfelelő emberek véleményére.

A legértékesebb celeb lettél a Forbes Magazin listája szerint. Az anyagi biztonság mellett fontos számodra, hogy minőségi és jó produkciókban vegyél részt?

Nagyon fontos, de ez a lista nem az anyagi biztonságról szólt, és még csak nem is arról, hogy ki keres többet. A célom mindig is az volt, hogy amivel foglalkozom, az értéket képviseljen. Ez a Forbes-lista pedig nagyon jól esett, mert több szempont alapján állították össze a sorrendet, ebben benne volt a szakmaiság és a szerethetőség is, ráadásul a mérvadó szakmai emberek mellett a közönség véleményét is kikérték. Nagyon büszke vagyok rá, ez egy nagyon jó visszajelzés és megerősítés a munkámról.

A Pozitív című könyved a gyerekvállalásról szólt. Tervezel újabb könyvet a jövőben?

Beszéltünk erről már a kiadómmal, de azt hiszem, hogy legközelebb csak akkor fogok könyvet írni, ha lesz olyan mondanivalóm, ami tényleg hiteles, belőlem fakad, és mások számára is érdekes lehet. Csak azért nem fogok könyvet írni, hogy legyen egy újabb könyvem.

Hogyan képzeled el az életed 5 év múlva?

Addigra már mindkét gyerekem iskolás lesz, úgyhogy ez már egy elég nagy váltás lesz, sokkal korábban fogunk kelni, mint most. De azt gondolom, hogy komoly feladat lesz fenntartani a munkának és a magánéletnek ezt az egyensúlyát, ami most nagyon szépen összeállt. Nagyon szeretném, ha majd a később felszabaduló energiáimat hasznos dolgokra tudnám fordítani – hogy ez most a tévében lesz vagy máshol, azt még nem tudom, de az biztos, hogy valami olyan dolgot szeretnék csinálni, amiben azt érzem, hogy fontos és hasznos vagyok.